Sinilevä voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen

Lämmin ja tyyni sää on edistänyt sinilevien kasvua etenkin merialueilla. Rannikolla sinilevähavaintoja on tehty erityisesti Suomenlahdella ja Saaristomerellä, ja Perämeren rannikolla on havaittu poikkeuksellisen runsaita kukintoja. Sinilevä on runsastunut myös yksittäisillä järvillä, mutta järvillä on sinilevätilanne olosuhteisiin nähden toistaiseksi keskinkertainen.

Tyynellä säällä sinilevä voi muodostaa runsaitakin pintakukintoja eli massaesiintymiä. Kun sinilevälautta alkaa kuolla, sinilevistä vapautuva fykosyaniinipigmentti värjää sinileväesiintymän turkoosin väriseksi. Tavallisesti runsaita sinilevien pintaesiintymiä tavataan runsasravinteisilla järvillä heinäkuussa ja elokuun alkuviikkoina.

Moni koira nauttii uimisesta, mikä onkin hyvä tapa viilentää koiraa helteellä. Koiraa ei kuitenkaan saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. 

Ennen kuin koiran vie uimaan, on syytä selvittää koiraystävällinen uimapaikka ja mikä on alueen vesistön sinilevätilanne. Koiraa ei kannata päästää veteen, jos on epävarma veden sinilevätilanteesta. Koira kannattaa pitää kytkettynä vesistöjen lähellä, jotta koira ei pääse veteen tai juomaan vettä. Koiralle pitää tarjota tasaisin väliajoin raikasta vettä ja pidemmille kävelyretkille on syytä ottaa mukaan koiran vesipullo, jottei koira yritä janoisena juoda meri- tai järvivettä.

Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät nopeasti, usein jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa koiran koko, ikä, vedessä olevan sinilevän määrä ja kuinka paljon koira on syönyt ennen myrkytystä. 

Ensioireita ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Jos koiralle tulee kyseisiä oireita rantapäivän aikana tai jälkeen, on koira vietävä eläinlääkäriin välittömästi. Seuraavaksi koira saa kramppeja, voi alkaa huojua ja menettää tasapainonsa sekä saattaa kaatua maahan pääsemättä ylös omin voimin. Myrkytys vaikuttaa maksaan ja munuaisiin ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

Vesistöjen sinilevätilanteen voi tarkistaa muun muassa JärviWikin verkkosivuilta.

Lähteet: Agria Eläinvakuutus ja Suomen ympäristökeskus

Kommentoi:

Koiramme