Etsijäkoirat apuna Jukolan viestissä

Ensimmäistä kertaa myös koirat pääsevät etsintätoimiin kesäkuussa järjestettävässä Jukolan viestissä. Suunnistusrastien etsiminen ja löytäminen on edelleen ihmisten puuhaa, mutta koiria tarvitaan suuressa yleisötapahtumassa kadonneiden tavaroiden etsintään.

Aloite koirien käyttöön tuli pohjoiskarjalaisilta etsijäkoiraharrastajilta. Jukolan järjestelyorganisaatio innostui ajatuksesta saman tien.

– Koiraihmisinä arvelimme, että esine-etsinnän hallitsevien koirakoiden palveluille voisi olla kysyntää tällaisessa tapahtumassa. Meidän lisäksemme myös Jukola-organisaatio kiinnostui ja haluaa nähdä, onko tämä toimiva konsepti. Mikäli kokemukset ovat positiivisia, koiria saatetaan käyttää myös tulevissa Jukolan viesteissä, Susirajan Etsijäkoirayhdistyksen puheenjohtaja Piia Lehikoinen tuumii.

Pilottiin osallistuu koirakoita Susirajan Etsijäkoirien lisäksi Pohjois-Karjalan Käyttökoirista ja muutama muu esine-etsintään koulutettu koira. Piia Lehikoinen kertoo, että harrastajat keksivät mielellään uusia käyttötarkoituksia koiran ilmiömäiselle hajuaistille. Jukolan kaltaisessa tapahtumassa mukana olon he toivovat olevan pr-työtä koiramyönteisyyden lisäämiseksi.

– Haluamme myös tehdä vapaaehtoistyötä oman maakunnan hyväksi, Lehikoinen lisää. Koirat saavat tuntumaa massatapahtumaan jo toukokuussa, kun etsintää harjoitellaan kaksilla kuntorasteilla.
– Nämä isot ryhmäharjoitukset tuovat koirille kokemusta ja samalla toivottavasti nähdään mahdolliset ongelmatilanteet ennen Jukolan tositoimia, Piia Lehikoinen kertoo.

Koirat etsivät kadonneita esineitä pääasiassa tapahtuman jälkeen, mutta ovat ohjaajineen käytettävissä myös tapahtuman aikana ja jopa rakennusvaiheessa.

Jukola 2017 järjestetään Joensuun Enossa kesäkuussa.

Kommentoi:

Koiramme