Maissintähkät voivat olla vaarallisia koiralle

Kokonaiset maissintähkät ovat löytäneet tiensä suomalaisten grilliherkuksi makkaran ja pihvien oheen. Maissista löytyy lajikkeita, jotka ehtivät kypsyä Suomenkin leveysasteilla kasvatettuina. Kaupoistakin niitä on saatavana ympäri vuoden.

Maissintähkän sisus on puumaista, kovaa ainetta. Koirat nakertavat tähkiä mielellään, mutta koiran ruoansulatuselimistö ei pysty käsittelemään kovaa sisusta.

Koiramme-lehti varoitti uutispalstallaan maissintähkistä vuonna 2007 kertomalla oheisen tositapahtuman maissintähkiä järsineistä koirista.

Nonparelli-hovawartin suolistosta löytyi tämä maissinkara, joka päätyi varoitukseksi hillopurkkiin.

Nonparelli ja Venus ovat reippaita, hyvän ruokahalun omaavia hovawartteja. Kun normaalisti suorastaan ahneet koirat lakkasivat syömästä, huolestui niiden omistaja. Koirat söivät heinää ja oksensivat; vatsa ei turvonnut mutta ei toiminut suolikaan.

Ensiavuksi annettiin parafiiniöljyä, mutta se ei tullut läpi. Vuorokauden odottelun jälkeen vei omistaja koirat eläinlääkäriin. Röntgenkuvissa ei näkynyt mitään, koirilla epäiltiin jopa munuaissairautta. Päivystämässä ollut toinen eläinlääkäri otti varjoainekuvat, ja silloin nähtiin suolistossa tukos. Leikkauksessa löytyi ohutsuolesta muutaman sentin mittainen maissintähkä. Molemmat koirat ovat nyt toipuneet leikkauksesta hyvin.

Varoituksen sana on siis paikallaan: Älä anna koirallesi maissintähkiä!

Kommentoi:

Koiramme