Estä koiran lämpöhalvaus
Jos koira läähättää nopeasti, on levoton, horjahtelee ja liikkuu hoippuen, on syytä epäillä lämpöhalvausta. Lasittunut tuijotus, kuolaus, oksentelu tai ripuli ovat jo vakavia oireita; koira voi mennä nopeasti shokkiin ja vaipua tajuttomuuteen.
Koira sietää huonosti hellettä ja pyrkii viilentämään itseään läähätyksen avulla. Se luovuttaa lämpöä myös polkuanturoidensa kautta, koiralla kun ei ole hikirauhasia. Mikäli koiran ruumiinlämpö nousee yli 41 asteen, voi se saada lämpöhalvauksen. Lämpöhalvaus on aina vakava tila ja pahimmassa tapauksessa seurauksena on kuolema. Ennaltaehkäisy on ainoa tehokas tapa estää se. Lyhytkuonoisilla roduilla, pennuilla ja vanhoilla koirilla sekä sydänvikaisilla yksilöillä on riski keskimääräistä suurempi.
Helteillä koiran kanssa lenkkeillään vain viileimpään mahdolliseen aikaan, etappeja voi lyhentääkin. Koiran voi ennen ulkoilua huuhdella viileällä vedellä; etenkin mahanalus, tassut ja eturinta on hyvä kastella. Jos koira läähättää kovasti ulkoilun jälkeen, sen voi ruumiinlämmön alentamiseksi suihkuttaa viileällä, ei kuitenkaan jääkylmällä vedellä.
Epäillessäsi lämpöhalvausta siirrä koira nopeasti viileämpään paikkaan. Jos vettä on saatavilla, kastele koira vedellä tai kääri märkiä kankaita koiran ympärille, etenkin nivusiin ja vatsan alueelle. Luonnollisesti koiralle tarjotaan vettä juotavaksi.
Selvää on, että koiraa ei saa jättää autoon edes varjoisana päivänä. Myös ajon aikana saattaa autossa ruumiinlämpö nousta liian korkeaksi, joten taukoja on syytä pitää ja tarkkailla koiran vointia. Markkinoilla on useita auringolta suojaavia jäähdytyspeittoja ja -liivejä sekä alustoja.
Muun muassa monien eläinlääkäriasemien verkkosivuilta löytyy tarkemmat ensiapuohjeet lämpöhalvauksen hoitoon. Jos epäilee lämpöhalvausta, kannattaa aina ottaa nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin.