Lemmikkieläinten kohtelu ei ole huonontunut

Lemmikkieläinten pitäjille annetut kiellot ja määräykset ovat tarkastusten määrän kolminkertaistumisesta huolimatta prosentuaalisesti vähentyneet vajaassa kymmenessä vuodessa. Vuonna 2011 toimenpiteitä määrättiin 33 prosentissa tarkastuksista ja viime vuonna 26 prosentissa. Samoissa lukemissa, noin 25 prosentissa, on oltu jo kuusi viime vuotta.

Myös kiireellisten toimenpiteiden osuus on pysynyt viime vuodet suurin piirtein ennallaan. Lemmikkieläintarkastuksia tehtiin seitsemän vuotta sitten 1727 ja viime vuonna 5039. Suurin osa tarkastuskäynneistä tehdään ilmoitusten perusteella eli naapurin, ystävän tai sukulaisen lemmikinpidosta ilmoitetaan valvontaviranomaisille yhä herkemmin. Tiedot käyvät ilmi Eviran vuotuisista valvontaraporteista.

Tarkastusten määrä on yli kolminkertaistunut 2010-luvulla. Lemmikkieläimistä koirat ovat enemmistönä. Vuonna 2017 koiria koskevia tapauksia kirjattiin lähes 3000.

Kiireelliset viranomaistoimet ovat yleisesti vähentyneet viime vuosina, mutta lemmikkieläimet ovat aiheena suurimmassa osassa (80 prosentissa) kaikista kiireellisistä tarkastuksista.  Viime vuonna tapauksia kertyi 612 (12 prosenttia tarkastuksista). Tämä on yli neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2010, jolloin tapauksia kirjattiin 131 (9 prosenttia tarkastuksista). Kiiretoimien osuus on pysynyt 11–12 prosentissa. Poikkeuksen tekee vuosi 2014, jolloin vakavien tapausten osuus oli 14 prosenttia.

Ylitarkastaja Sanna Varjuksen mukaan eläinten olot ja pitäminen ovat kohentuneet enemmän tuotantoeläinten kuin lemmikkieläinten parissa. Varjus sanoo eniten ongelmia tulevan ilmi kissojen ja koirien pitämisessä kasvukeskuksissa.

Lemmikkieläinten vakavissa laiminlyöntitapauksissa eläimet otetaan usein saman tien viranomaisten haltuun.

Eviran vuosiraporteissa arvioidaan, että lemmikkieläinten ongelmatapauksissa tietämättömyys on yksi isoimpia syitä. Eläinlajeittain kerrotuista tuloksista pitää ottaa huomioon, että käyntikerta voi sisältää useamman tarkastuksen sen mukaan, miten monta eläinlajia pitopaikassa oli. 

Kommentoi:

Koiramme