Viestimestari sai sienestäjät haukkomaan henkeään Ikaalisissa

Vuotuinen syysretki Ikaalisten Jyllissä jää ikuisesti helsinkiläisen Maija Väisäsen mieleen. Hän oli lähtenyt isänsä ja tyttärensä kanssa sienestämään syyskuisena sunnuntaina tutuille seuduille, kun he osuivat keskelle Kyröskosken Käyttökoirien viestikoetta. – Huomasin jotain liikettä ja sitten näin, kun vaaleanruskea koira juoksi noin viiden metrin päästä aivan hirveää vauhtia eteenpäin. Se meni varmaan sataa, Maija kertaa hauskaa tapausta pari päivää kokeen jälkeen.

Nopeusarvio osui oikeaan sikäli, että juoksija oli tuore viestin suomenmestari Harmaahurstin Jennimari, Hilma. Ensimmäisen kilometrin se oli taivaltanut 1,35 minuutissa. Malinoisnartun omistavat Piia ja Jani Heinilä Lempäälästä. Hetken kuluttua tuli toinen koira, musta. Silloin Maija tuumasi tytölleen ja isälleen, että ”jumantsukka, nyt ei mennä mihinkään. Jäädään odottaan, tuleeko lisää.” Vielä tuli kaksi koiraa muutaman minuutin välein. – Ne juoksivat kaikki vauhdilla, ehkä vähän vilkaisivat meitä. Minä siirryin lähemmäs ja taisin olla ihan radalla, sillä kolmas koira meni aivan vierestä. Meillä ei ole ollut koiria, emmekä voineet kuin ihmetellä, miten ne juoksevat noin. Onneksi huomasin ottaa videota.

Paluumatkalla sienestäjät näkivät viestikokeen lähtöpisteen, jossa oli vielä kilpailijat ja tuomarit. – Menimme kysymään, mikä tämä on ja miten koirat tietävät, mihin pitää juosta. Kuulimme, että ne seuraavat maastoon jäänyttä hajua. Näytin myös videopätkiä.

Tapaus oli sienestäjille yllättävä siksikin, etteivät he ole ennen nähneet marja- tai sieniretkillään samassa paikassa ketään muita ihmisiä, saati koiria. – Isäni on käynyt siellä vuosikymmenet. Kaksi vuotta sitten hän kertoi, että metsässä oli alkanut näkyä juoksijoita, koiria ja vaikka mitä. Mutta vaikka minä käyn tuolla ainakin kerran vuodessa usein lasteni kanssa, ikinä siellä ei ole ollut mitään liikettä. Nyt sitten oli ja kunnolla, Maija Väisänen naurahtaa.

Viestikokeen osallistujat olivat puolestaan tyytyväisiä kuulemaansa. Koirat osoittivat osaavansa tehtävänsä. Pitää juosta ohjaajalta toiselle, vaikka mitä tulisi reitillä vastaan ja mitä vain tapahtuisi.

Kommentoi:

Koiramme