Kaikki koirat rekisteriin vuodesta 2022 alkaen

Koirarekisteri perustetaan Suomeen. Ruokavirasto kilpailuttaa hankkeen. Kennelliitto on ollut kiinnostunut hoitamaan rekisterin ylläpidon. Suurin osa Suomen koirista kun on jo nyt Kennelliiton rekisterissä.

Ensin pakollinen tunnistusmerkintä koskee koiria, myöhemmin myös kissoja. Rekisterin edellyttämä lainvalmistelu aloitetaan tämän vuoden aikana maa- ja metsätalousministeriössä.

– Koirien pakollisella tunnistusmerkinnällä haluamme erityisesti ehkäistä pentutehtailua ja laitonta maahantuontia, sekä helpottaa irrallaan tavattujen koirien palauttamista, perustelee maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä päätöstä.

Viralliseksi rekisterinpitäjäksi tulee Ruokavirasto. Päätöstä perustellaan perustamiskustannusten pysymisenä kohtuullisina. Käytännön rekisterin hoitamista varten tietokannan ja tietojärjestelmän hoitaminen aiotaan antaa yksityiselle toimijalle. Olennaista on huolehtia tarkasti tietosuojasta.

Maa- ja metsätalousministeriön vastavalmistuneessa selvityksessä toisena vaihtoehtona oli malli, jossa keskustietokanta olisi Ruokavirastossa, mutta tietojen päivitys tapahtuisi yksityisesti. Kolmannessa vaihtoehdossa tietojen päivitys tapahtuisi suoraan Ruokaviraston ylläpitämään keskustietokantaan.

– Suomen on jo korkea aika edetä asiassa, sillä koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä on jo säädetty useissa Euroopan maissa, Leppä toteaa.

 

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme