Raakaruokapakasteista löytyi ihmiseen tarttuvia bakteereita

Lemmikkien raakaruokapakasteista löytyi Ruokaviraston tutkimuksessa tautia aiheuttavia ja antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja. Mikrobit voivat levitä raakaruoasta myös ihmisiin. Miltei puolet näytteistä, 41 prosenttia, sisälsi MRSA-bakteeria. – Ihmisravinnoksi tarkoitettuun tuoreeseen sianlihaan verrattuna MRSA-bakteeria todettiin lemmikkien raakaruoassa selvästi enemmän, kertoo erikoistutkija Satu Hakola Ruokavirastosta.

Tutkittavana oli 37 pakastenäytettä, joissa oli raakaa lihaa tai eläinperäisiä sivutuotteita, kuten rustoja ja sisäelimiä. Näytteet olivat 12 tuotenimeltä tai valmistajalta. Valmistajien ilmoitusten mukaan raaka-aineet ovat kotimaisia. Tutkimus tehtiin viime vuonna.

Kymmenessä näytteessä oli E.coli-bakteereja, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle ripulia, vatsavaivoja ja myös munuaisten toimintahäiriötä. Bakteeri on vastustuskykyinen useimmille antibiooteille. Vatsa- ja virtsatietauteja aiheuttavien enterobakteerien raja-arvo ylittyi lähes kolmasosassa näytteistä eli näytteet eivät täyttäneet raakaruokien laatukriteeriä. Muitakin haitallisia bakteereja löytyi. Salmonellaa sen sijaan ei todettu näytteissä.

– Koska useissa tuotteissa todettiin ihmisiinkin kohdistuvia mikrobiologisia riskejä, on kuluttajan tärkeää kiinnittää huomiota raakaruoan käsittelyyn, Hakola muistuttaa.

Lasten pääsy lemmikin ruokakupille on syytä estää ja ruokakupit pestä huolellisesti käytön jälkeen.

Kommentoi:

Koiramme