Auttikönkäälle koira on tervetullut

Metsähallituksen luontopalvelut vastasi koiranomistajien ja koirien toiveisiin Rovaniemen Auttikönkäällä. Metallisille portaille tehtiin pienellä vaivalla koirille oma kulkuväylä ja koristeltiin se vielä tassunkuvilla. Nyt kelpaa laittaa tassua toisen eteen hienossa köngäsmaisemassa.

Puu on retkeilypaikkojen pääasiallinen rakennemateriaali, mutta joskus on hankalissa paikoissa turvauduttava metalliin. Metalli oli tarpeen Rovaniemen Auttikönkään kosteassa putousrotkossa, jossa liukkaita ja nopeasti lahoavia puurakenteita jouduttiin vaihtamaan kestäviin ja ennen kaikkea turvallisempiin ja vähemmän liukkaisiin metallirakenteisiin.

Kuva: Olli Vainio

Tassunkuvan ideoinut luontovalvoja Vesku Hillberg testaa Auttikönkään portaita isovillakoira Taikan kanssa. (Kuvat: Olli Vainio)

Kaikki nelijalkaiset patikoijat eivät kuitenkaan moisesta pitäneet, vaan osa koiraretkeilijöistä ei metalliportaille tohtinut. Metsähallituksen luontopalvelujen eläinrakkaat luontovalvojat kehittivät asiaan yksinkertaisen ratkaisun. Nyt padolta nousevien portaiden reunaan on laitettu koirille oma laudoitus, jonka päällä on hyvä laittaa tassua toisen eteen. Laudoitus sai vielä tassukuvioinnin nopealla polttorautamenetelmällä.

Kurun metalliseen ritiläkävelysiltaan ei vielä tässä vaiheessa tehty koirille omaa kulkuväylää, sillä kurun pääsee kiertämään ylempää polkua pitkin. Kiertoreitille asennetaan opasteet, jotta koiraihmiset osaavat valita sopivan polun. Koirareitin testasi merkintäidean isä, luontovalvoja Vesa-Matti Hillberg Taika-koiransa kanssa. Luontopalvelut ottaa mielellään vastaan palautetta ratkaisun toimivuudesta.

Auttiköngäs sijaitsee tunnin matkan päässä Rovaniemeltä. Siellä kulkee 3,5 kilometrin mittainen luontopolku jonka opasteet on syksyllä uusittu.

Lähde: Metsähallitus/Lapin luontopalvelut

 

Lisätietoja:

Auttiköngäs http://www.luontoon.fi/auttikongas

Retkeily koiran kanssa http://www.luontoon.fi/koirankanssaluontoon 

Kommentoi:

Koiramme