Vuoden virkakoirat palkitaan joulukuussa

Vuoden virkakoiran arvonimen vastaanottavat tänä vuonna poliisikoira Viksu, tullikoira Aino, rajakoira Cena, vankilakoira Tuisku ja sotakoira Lex. Valinnasta vastaa kunkin tahon oma organisaatio, eli Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos ja Puolustusvoimat.

Vuoden poliisikoira on belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Viktor eli Viksu. Viksu työskentelee ohjaajansa, vanhemman konstaapeli Toni Tarkiaisen kanssa Mikkelin poliisilaitoksella. Se on koulutettu henkilöetsintään, esine-etsintään, jäljestykseen, tottelevaisuuteen, ja suojeluun. Erikoisosaamisalueena Viksulla on vainajan etsintä sekä rikospaikkaetsintä.

Vuoden tullikoira on kultainennoutaja Fenni, kutsumanimeltään Aino jonka ohjaaja on tullitarkastaja Seija Kontunen. Aino aloitti Suomen Tullin ensimmäisenä ruokakoirana kesäkuussa 2018 itärajalla Nuijamaan tulliasemalla. Käytännössä koirakon työkenttänä on koko Suomi. Valitsijoiden mukaan ruokakoira on osoittautunut tehokkaaksi, taloudelliseksi ja näkyväksi tavaksi ennaltaehkäistä ja paljastaa liha- ja maitotuotteiden maahantuontia sekä estää eläintautien leviämistä kolmansista maista EU:n alueelle.

VerkkoKoiramme kertoi ruokakoira Ainosta vuosi sitten.

Vuoden rajakoira on saksanpaimenkoira Stoneman’s Garnet eli Cena. Se työskentelee ohjaajansa, vanhemman merivartija Rasmus Vikströmin kanssa Länsi-Suomen merivartiostossa Vallgrundin merivartioasemalla. Merivartiokoira Cena on koulutettu henkilöetsintään, jäljestämiseen, huumausaine- ja esine-etsintään sekä ruumisetsintään merialueella. Cena on urallaan tehnyt useita huumausainelöytöjä kotimaassa sekä ulkomaan komennuksilla.

Vuoden vankilakoira on labradorinnoutaja Vesipedon Iso-Malla eli Tuisku, joka on osoittautunut tasapainoiseksi ja sinnikkääksi työkoiraksi. Tuisku työskentelee ohjaajansa, vanginvartija Vesa Laakson kanssa Turun vankilassa. Vankilakoirana Tuisku tunnistaa ja ilmaisee yleisimmät huumeet. Tuisku haistelee tavarat, autot, ja ihmiset ja sen kanssa tehdään tilatarkastuksia. Tuisku voitti tänä vuonna vankilakoirien mestaruuskilpailut jo toisena vuonna peräkkäin.

Vuoden sotakoira on kultainennoutaja Njord alias Lex, jonka ohjaaja on ylikersantti Jan Ekholm Upinniemen rannikkoprikaatista. Lex on Puolustusvoimien ensimmäinen kultainennoutaja ja se on jalostettu metsästyskäyttöön. Se on valitsijoiden mukaan ominaisuuksiltaan erinomainen juuri niihin tehtäviin, joihin se on koulutettu eli räjähteiden, aseiden ja niiden osien etsintään.

Suomen Kennelliitto palkitsee Vuoden virkakoirat Koiramessuilla 7. joulukuuta 2019 Messukeskuksessa Helsingissä. Palkitsemistilaisuus alkaa kello 15:15. Virkakoiriin ja muihin ihmisiä auttaviin koiriin pääsee tutustumaan Koiramessujen hyötykoiraosastolla.

Kommentoi:

Koiramme