Skotlanninterrieri voittoon

Voittajanäyttelyt saatiin kuin saatiinkin pidettyä – koronan varjossa. ”Olisipa Messarissa aina näin paljon tilaa”, mainitsi moni paikalla ollut. Silmiinpistävää monen mielestä oli viihtyvyyttä luova yleinen siisteys. Pääsylippuja Koiramessuille myytiin tänä vuonna huomattavasti vähemmän kuin normaaleina vuosina, vain noin kolmannes totutusta. Aiempina vuosina Koiramessuille on osallistunut reilusti yli 30 000 katsojaa.

Rotuarvosteluiden väljät aikataulut ja kaikkiin halleihin levittäytyneet kehät saivat paljon kiitosta näytteilleasettajilta. Pentunäyttelyiden peruuttaminen toi isoille näyttelyille kaivattua lisätilaa. Jonottaa ei yleensä tarvinnut sen enempää sisääntuloissa kuin vessaan mennessäkään. Koronapassit tarkistettiin ovilla, ja maskipakkoa noudatettiin pääpiirteissään hyvin.

Ryhmäkilpailut sujuivat juohevasti; ryhmätuomareille oli ennakkoon opastettu, kuinka tulee toimia ja tällä kertaa ohjeita myös noudatettiin. Kokoontumiskehissä tehdyt alustavat arviot jalostuivat ison kehän puolella ripeisiin päätöksiin.

Ryhmäkilpailuiden juontajana kuultiin uusi ääni, Ida Saarilahti hoiti pestinsä tyylikkäästi ja asiantuntevasti. Tuttuun tapaan houseband Jimmy Cola soitti taustalla musiikkia sopivalla volyymilla.

Lauantain Helsinki Winner -näyttelyn kaunein oli Sanna Vartiaisen ja Heidi Kankaan amerikancockerspanieliuros Very Vigie All Or Nothing, BIS-tuomarina toimi Harri Lehkonen. Lauantain paras veteraani Leni Finnen valitsemana oli Petri Turusen keeshondnarttu Eerondaali Nightwish.

Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

Lauantain Best in Show: Very Vigie All Or Nothing. (Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi)

Viikonlopun ainoa ryhmäkehien tuplavoittaja oli Lotta Vuorisen karkeakarvainen mäyräkoira Jerriman Killing Fantasy, joka vei molempien päivien ykköstilat mäyräkoiraryhmässä.  

Ennen sunnuntain Voittajanäyttelyn BIS-valintaa jaettiin Koiramme-lehden Vuoden Koira -kilpailuiden palkinnot. Koska viime vuonna Messarin näyttelyt peruttiin, jaettiin vuoden 2020 palkinnot vasta nyt.

Veteraanien 2020 voittaja, venäläinen skotlanninterrieri Filisite Brash Koh-I-Noor sekä näyttelykoirien kakkoseksi tullut, tanskalainen amerikancockerspanieli eivät paikalle päässeet, mutta muut palkitut saapuivat. Vuoden 2020 parhaana Näyttelykoirana palkittiin Satu Asikaisen sileäkarvainen collie Clingstone’s Make My Day.

Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

Vuoden 2020 Näyttelykoira Clingstone’s Make My Day. (Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi)

Vuoden 2021 Veteraanikisan voittaja oli keeshond Eerondaali Nightwish, jonka kasvattaja Petri Turunen kävi pokkaamassa voittopytyn vuoden 2020 kasvattajakilpailussa, sekä myös kolmossijan kuluvan vuoden kisasta. Kasvattajien 2021 kilpailun voitti Nina Brusin Memorylane-partacollieineen.

 

Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

Vuoden 2020 kasvattaja, kennel Eerondaali, Petri Turunen. (Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi)

Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

Vuoden 2021 kasvattaja, kennel Memorylane, Nina Brusin. (Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi)

Näyttelykoirakilpailun 2021 voittaja, Reijo Portalan kasvattama, trimmaama ja omistama skotlanninterrierinarttu Quaint Sherry Perry ei palkintojenjaon jälkeen ehtinyt kuin partaansa ravistaa, kun se pian jo kuulutettiin myös Voittajanäyttelyn BIS-voittajaksi. Edellä mainittu venäläinen, toissa vuoden veteraanivoittajaskotti on sattumoisin tämän voittajan isoisä. Ja sukua on myös kuluvan vuoden veteraanikilpailun kakkonen, skottiuros Quaint Quincent.

BIS-tuomarina toimi Marja Talvitie, joka ensi vuonna jättää näyttelytuomarin tehtävät. Marjan taustan tuntien moni aprikoi kahden vaiheilla: karhukoira vai skotti? Molemmat, sillä Maria Kallungin voittoisa karjalankarhukoiranarttu Rohmoivan Ava tuli toiseksi, skotti voitti. Huomionarvoista on sekin, että kaikki neljä BIS-sijoittunutta olivat narttuja.

– Harmitti vähän, että juuri ennen BIS-tuloksia sama koira julistettiin Vuoden Näyttelykoiraksi. Se ei kuitenkaan vaikuttanut mitenkään valintaani. Skotti oli tästä joukosta ehdottomasti paras, itsekin rotua harrastaneena ja jopa kasvattaneena en voi kuin ihailla sitä. Lisäksi se esitetään aina niin täydellisessä turkissa ja jokainen karva ojennuksessa, kehuu Marja.

Karhukoiraa hän sen sijaan ei tunnusta tietäneensä, vaikka Rohmoivan Avan faniksi tunnustautuukin. – Ai oliko se oikeasti Ava?! Sepä selittää, sillä koira tunnisti minut; niin paljon sain siltä pusuja kuvauspaikalla, ettei kuvaa meinattu saada, nauraa Marja.

Muista finalisteista hän mainitsee, että koiria ei saisi esittää liian kovalla vauhdilla. – On rotuja, joilla kuuluu olla tietynlaiset liikkeet, ja jos koiraa juoksutetaan liian nopealla tempolla, katoaa niiltä rodunomainen liikunta, hän kritisoi.

– Kumpanakaan päivänä en ainakaan omissa kehissäni nähnyt esittäjiä ilman kasvomaskeja, olisiko ollut yksi tai kaksi ilman, ja uskon niidenkin tapahtuneen epähuomiossa, Marja kiittää.

Voittajanäyttelyiden täydelliset tulokset löytyvät Showlinkin verkkosivuilta.

Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

BIS-2 karjalankarhukoira Rohmoivan Ava. (Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi)

 

Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

BIS-3 isovillakoira Gortier Unstoppable Me. (Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi)

 

Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

BIS-4 valkoinenpaimenkoira Real Shiny Diamond Of The Dutch Highlands. (Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi)

 

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme