Uudenvuoden juhlat koiranäyttelyssä

Euroopan Voittajanäyttelyn kaunein oli ranskalainen partacollie Ovation de Chester. (Kuva: Paula Heikkinen-Lehkonen)
Vallitsevasta koronatilanteesta huolimatta pidettiin Unkarissa juuri ennen vuodenvaihdetta yli kymmenentuhannen koiran näyttely. Siitä tulikin Euroopan – oikeammin koko maailman – vuoden 2021 suurin koiranäyttely. Kaikki muut suurnäyttelyt joko peruttiin tai niiden koiramäärä jäi odotettua pienemmäksi.
Euroopan Voittajanäyttelyn piti alun perin olla Budapestissä toukokuussa, mutta se siirrettiin koronan vuoksi pidettäväksi 29.–31. joulukuuta. Mahtoiko tautitilanne olla joulukuun lopussa yhtään sen parempi, sen aika näyttää.
Ennen kolmepäiväistä EV-näyttelyä samassa paikassa pidettiin kansainvälinen Budapest Grand Prix Winner Show, jonne ilmoitettiin reilut 4200 koiraa. Viikon aikana suurissa Hungexpo-halleissa pidettiin parikymmentä erikoisnäyttelyä, suurimpina unkarilaisten rotujen Cup (357 koiraa) ja terrierien InTerra-näyttely (606 koiraa).
FCI:n hyväksymättömille roduille pidettiin keskiviikkona oma näyttelynsä, ”European Cup For FCI Non Recognised Breeds”, johon oli ilmoitettu parisataa koiraa, mukana ainakin yksi biewerterrieri Suomesta. Cup-näyttelyä arvostelemaan oli kutsuttu yksi makedonialainen ja kaksi unkarilaista tuomaria. Tässä näyttelyssä nähtiin 40:n eri ”uuden” rodun ja värimuunnoksen joukossa muun muassa silkkivinttikoira, louisiana catahoula, pakistan bully kutta, amerikan- sekä mannermainen bulldoggi, moskovanvahtikoira, kirjavia villakoiria (jotka edustivat kaikkia neljää kokomuunnosta), yorkshirenterrierin erilaisia värimuunnoksia sekä taigan, tazy ja odis – mitä ikinä ne mahtavat ollakaan. Suurin osa näistä (78) saapui Unkarista, hyvin olivat edustettuina myös Puola, Slovakia, Tshekki, Romania ja Ukraina. Ei siis niinkään perinteisiä kennelmaita. Näyttelyssä oli myös ryhmäkilpailut, jossa kaikki rotujen voittajat arvosteltiin yhdessä ja niistä valittiin paras pikkupentu, pentu, juniori, kasvattaja, jälkeläisryhmä, veteraani, pari sekä tietysti Best in Show.
EV-näyttelyn verkkosivuilta löytyy ilmoitettujen koirien määrät maittain. Tilastosta näkyy myös eri ilmoittajien määrä, heitä oli yhteensä 5599. Kukin ilmoitti siis keskimäärin kaksi koiraa, sillä kokonaiskoiramäärä oli 10801. Siis vain hieman vähemmän, kuin mitä uudenvuodenaattona kerrottiin Suomessa olevan uusia koronatartuntoja…
Moni näyttelyharrastaja viettäisi varmasti mielellään tällaisen juhlapyhän koiranäyttelyssä, uudenvuodenaatto tai vappu ovat ainakin suomalaisia kiinnostavia näyttelypyhiä. Suomesta oli ilmoitettu tiistain kv-näyttelyyn 195 ja EV-näyttelyyn 260 koiraa. Mikäli koronatilanne olisi ollut turvallisempi, suomalaiskoiria olisi varmasti ollut vähintään kaksinkertainen määrä.
Näyttelyiden ryhmäkilpailut striimattiin verkossa, ja viimeisenä päivänä isossa kehässä kerrottiin, että lähetyksellä oli ollut yli 258000 seuraajaa ympäri maailman.

Katsomossa oli ainakin viimeisenä näyttelypäivänä varsin väljää ja kovin harva siellä istunut käytti kasvomaskia. (Kuva: kuvakaappaus EV-näyttelyn videoinnista)
Eniten koiria EV-näyttelyyn tuli luonnollisesti Unkarista, 3153 jolla isäntämaa oli aivan omilla tuhatluvuillaan. Reilut 900 koiraa saivat liikkeelle Italia ja Puola, venäläiskoiria oli alle 800. Koronapandemia vaikutti selvästi matkustushalukkuuteen tai -kykyyn, sillä venäläiset, italialaiset, saksalaiset ja hollantilaiset ovat perinteisesti tykänneet osallistua näihin karkeloihin suuremmalla joukolla. Omista lähinaapureistamme virolaisia koiria oli 102, ruotsalaisia 103. Tanskasta ja Norjasta osallistui vajaa sata koiraa molemmista. Kaukaisimmat koirat oli ilmoitettu Perusta, Filippiineiltä, USA:sta, Kanadasta ja Dominikaanisesta tasavallasta.
EV-näyttelyn ryhmäkilpailut tuntuivat menevät sukkelaan, vaikka mukana olivat niin pikkupennut, pennut kuin jälkeläisryhmätkin tavallisten veteraanien ja kasvattajaryhmien lisäksi. Ja kun ryhmiä oli vain kolme tai neljä per päivä, olisi sujuvuus saattanut toteutuakin. Mutta aina ennen varsinaista ryhmää tuli saman ryhmän ROP-juniorit, joista neljä sijoitettiin. Päivän lopuksi valittiin vielä päivän paras juniori, ja nämä kolme sitten kilpailivat vielä viimeisenä päivänä eli perjantaina BIS-juniorista. Voiton vei venäläinen ruskea toyvillakoira Bly Ais Perfecto, om. Olga Skorodumova. Toiseksi tuli tanskalaisen Gitte Morellin samojedinkoira Cabaka’s New Fame ja kolmas oli venäläinen bedlingtoninterrieri.
Venäläisellä bedlingtonkasvattajalla Elena Pykhtarilla menee lujaa. Hän voitti tänä vuonna Brnon Maailmannäyttelyn BIS:n bedlingtonilla L’End Show Metti Surprise At Glare. Nyt Budapestissä sama koira oli RYP-2 sekä BIS-2-veteraani, lisäksi hänen kasvattajaryhmänsä voitti perjantaipäivän kasvattajat ja nuori lupaus, L’End Show Martin Maison Margiela oli BIS-3-juniori.

BIS-juniori Bly Ais Perfecto. (Kuva: kuvakaappaus EV-näyttelyn videoinnista)

L’End Show Martin Maison Margiela. (Kuva: kuvakaappaus EV-näyttelyn videoinnista)
Suomalaiskoirat saavuttivat monta EV-titteliä, mutta ryhmäkilpailuissa menestys jäi vaatimattomaksi. Anu Paarlahden havannankoira Divanera Bella Divina oli keskiviikkona BIS-2-veteraani. Nykyään kroatialaistunut Susanna Virtanen esitti kakkosryhmässä toiseksi pyreneittenkoiransa Echo Dechien Escuda Pour Garconin. Junior handlereissa Bellariina Nurminen voitti oman ryhmänsä ja pääsi mukaan Supreme Junior handler-kisaan, mutta enempää menestystä ei tullut.
Best in Show, tuomari András Korózs, Unkari
1. partacollie Ovation de Chester, Audrey Garcia, Ranska
2. lyhytkarv. kääpiömäyräkoira Minidogland Take After Sun, Daria Churakova, Venäjä
3. walesinterrieri Monaline Unit, Lea Bartos, Kroatia
4. fila brasileiro Pontos V do Rincao Violento, Giulia Manzoni, Italia

RYP-1 Monaline Unit. (Kuva: kuvakaappaus EV-näyttelyn videoinnista)
Muut ryhmävoittajat:
FCI 5 siperianhusky Kristari’s Mischief At Winter Melody, Ewa Górska, Puola; FCI 6 basset hound Miracle Mary van Grunsven, Francesca Ghezzi, Italia; FCI 7 pointteri Pawprint Honeybeast, Júlia Pataki, Unkari; FCI 8 labradorinnoutaja Bravo Messi, Philippe Meier, Alankomaat; FCI 9 shih tzu Shen de Lux Hummer, Ludmila Sautina, Venäjä sekä FCI 10 irlanninsusikoira Sarabi della Bassa Pavese, Ludovica Salamon, Italia.
Ensi vuonna EV-näyttelyn järjestämisvuoro on Ranskalla. Mikäli korona suo, tullaan se pitämään huhtikuussa Pariisissa.
EV-näyttelyn kaikkien kolmen päivän luettelot löytyvät verkkosivuilta. Rotukohtaisia tuloksia voi tarkastella täällä: https://nevezes.dogshow.hu/showresults-400-1

RYP-1 Pawprint Honeybeast. (Kuva: kuvakaappaus EV-näyttelyn videoinnista)

RYP-1 Bravo Messi. (Kuva: kuvakaappaus EV-näyttelyn videoinnista)

RYP-1 Shen de Lux Hummer. (Kuva: kuvakaappaus EV-näyttelyn videoinnista)