Lagotto romagnolo Cruftsin Best in Show

Cruftsin näyttelyn kaunein valittiin sunnuntai-iltana seitsemän ryhmävoittajan joukosta. Voiton vei lagotto romagnolo Kan Trace Very Cheeky Chic Kroatiasta. Oli ensimmäinen kerta, kun tämä italialainen rotu voitti Cruftsissa. Iloisesti esiintyvää koiraa esitti espanjalainen ammattihandleri Javier Mendikote. Reserve-BIS eli toinen oli italialainen vanhaenglanninlammaskoira Airzeppeline Delia. Tämä oli samalla The Kennel Clubin 150-vuotisjuhlanäyttely.

Brittiläisen koiraharrastuksen näyteikkuna on jo vuodesta 1891 ollut Crufts. Se on sotavuosia ja joitain muita mullistuksia lukuun ottamatta järjestetty joka kevät, ja televisioitukin jo vuodesta 1950 alkaen. Vuodesta 2009 lähtien tapahtumaa on saattanut seurata suorana kaikkialla maailmassa YouTube-kanavalla.

Tänä päivänä Crufts on kaikenlaisen koiraharrastuksen esittely, ei siis ainoastaan koiranäyttely vaan hyvin monipuolinen tapahtuma. Vuodesta 1955 alkaen mukaan ovat päässeet myös sekarotuiset koirat, joille nykyään onkin lukuisia erilaisia kilpailuita tapahtuman jokaisena päivänä. Vuonna 1982 näyttely laajeni kolmipäiväiseksi, ja jo viisi vuotta myöhemmin neljäpäiväiseksi, torstaista sunnuntaihin.

Tänä vuonna näyttelyyn osallistui reilut 19 000 koiraa, joista suurin osa, yli 15 500 oli brittejä. Koiramäärä alkaa lähennellä lukuja, joita nähtiin ennen koronapandemiaa. Myös ulkomaalaisten osuus alkaa jälleen olla kasvamaan päin, nyt jo liki 20 prosenttia. Monissa roduissa britit joutuivat taas ihmettelemään, kun voitot menivät muille maille. Näin kävi muun muassa suurilukuisissa roduissa whippeteissä ja cockereissa, kummassakin molempien sukupuolten parhaat tulivat ulkomailta.

Roduista eniten oli ilmoitettu labradorinnoutajia (537), seuraavaksi eniten kultaisia noutajia (491) ja whippettejä (400). Yli tai lähes kolmesataa koiraa oli seuraavissa roduissa: cockerspanieli, sileäkarvainennoutaja ja staffordshirenbullterrieri sekä bordercollie ja irlanninsetteri. Eniten ulkomaisia koiria tuli Ranskasta (398), Italiasta (387) ja naapurisaarelta Irlannista (333).

Suomesta oli kutsuttu kaksi näyttelytuomaria, Annukka Paloheimo-Segersven ja Kari Järvinen. Hyvä osuus, sillä kaikkiaan Cruftsissa arvosteli vain kymmenen ulkomaalaista tuomaria; suomalaisten lisäksi Irlannista kolme, Italiasta kaksi, sekä Australiasta, Norjasta ja Ruotsista kustakin yksi. Annukka sai kunnian valita sunnuntaina Toy-ryhmän parhaat.

Suomesta oli ilmoitettu 44 koiraa, lisäksi mukana oli monta saarivaltioon meiltä vietyä. Gundogs-ryhmässä neljänneksi sijoittui suomalaiskasvatti, irlanninvesispanieli Curlyco My Hot Rockstar. Se voitti nyt jo toistamiseen rodun tässä näyttelyssä. Dandiedinmontinterrierit voitti Suomesta viety Danchesters Could This Be Magic. Pastoral-ryhmässä suomalainen valkoinenpaimenkoira Geronimo Ice Lilien pääsi jatkoon. Silkkiterrierit voitti suomalainen Tel Quessir Kneel to The Crown. Jalostuslainassa briteissä oleva suomenlapinkoira Ahulin Supina oli ROP. Suomalainen labradorinarttu Tweedledum Time After Time voitti limit-luokan, luokkavoitto on hieno saavutus lukumääräisesti näyttelyn suurimmassa rodussa!

Suomesta viety junioriluokan tiibetinspanieli Xaramae Image oli ROP voittaen CC:n rodun serttiennätyksen haltijan kirsun edestä. Se pääsi Utility-ryhmässä myös jatkoon, mutta sijoitusta ei tullut. Muita suomalaisia CC/res-CC-voittajia sekä luokkavoittajia ja -sijoittujia nähtiin ainakin glen of imaalinterriereissä, airedalen-, australian-, border-, skotlannin- ja skyenterriereissä sekä toyvillakoirissa, ranskanbulldoggeissa, silkkiterriereissä, japanese chineissä ja bichon friséissä.

Junior handlereissa Suomea edusti SM-voittaja Josefina Voutilainen, hän pääsi finaalissa mukaan aivan loppusuoralle.

Perjantaina oli harvinaisten brittiläisten ja irlantilaisten rotujen kilpailu, jonka avulla on tarkoitus lisätä kansalaisten tietämystä yhä harvinaisemmiksi käyvistä (alle 300 rekisteröintiä vuodessa) kotoisista koiraroduista. Voiton vei Unkarista tuotu (!) welsh corgi cardigan, Pi Et Ra of Trefilio Borntobe Avalanche.

Näytökset, monet eri kilpailut sekä tietysti myös näyttelyn ryhmäkilpailut ovat katsottavissa Cruftsin YouTube-kanavalla, ne löytyvät ainakin hakusanalla Crufts 2023.

Tulokset:

Best in Show, tuomari Stuart Mallard
1. lagotto romagnolo Kan Trace Very Cheeky Chic, Kroatia
2. vanhaenglanninlammaskoira Airzeppeline Delia, Italia

Briteissä näyttelyiden ryhmäjako poikkeaa kovasti meillä käytössä olevasta koirarotujen FCI-ryhmäjaosta. Ryhmässä sijoitetaan voittajan lisäksi kolme koiraa, ja BIS-kehässä vain voittaja ja sille varakoira, eli Reserv-BIS.

Muut Cruftsin ryhmävoittajat ja -sijoittujat:

Gundog, tuomari Gordon Haran
1. lagotto romagnolo Kan Trace Very Cheeky Chic, Kroatia
2. labradorinnoutaja Lapema Masquerade at Sandylands
3. gordoninsetteri Amscot Love Is in The Air
4. irlanninvesispanieli Curlyco My Hot Rockstar

Hound, tuomari Mike Caple
1. irlanninsusikoira Sade Paris
2. grand basset griffon vendeen Forget-Me-Not v. Tum-Tum’s Vriendjes, Huikeshoven, Hollanti
3. faaraokoira Vaskurs Moni Maker Qiwidotter
4. beagle Annavah Princess Tiana

Pastoral, tuomari Renée Sporre-Willes, Ruotsi
1. vanhaenglanninlammaskoira Airzeppeline Delia, Italia
2. bordercollie Etched in Sand By The Lake, Unkari
3. belgianpaimenkoira groenendael Hawksflight Pure Envy With Domburg
4. samojedinkoira Nikara Sweet Dreams for Kimeekasams

Terrier, tuomari David Guy
1. kark.karv. kettuterrieri Blanca v.d. Schönen Bergen, Saksa/Kroatia
2. borderterrieri Otterbobs Tolson
3. jackrussellinterrieri Monamour Hot Dancer, Japani/Filippiinit
4. bedlingtoninterrieri Conekesheved Too Shy

Working, tuomari Ann Ingram, Irlanti
1. dobermanni Manzart Wise Guy
2. tiibetinmastiffi Rongshai du Domaine de Toundra, Ranska
3. mustaterrieri Sotsvetie Tverdynya Bogatyr, Puola
4. alaskanmalamuutti Snowshoes Who Dares Wins

Toy, tuomari Annukka Paloheimo-Segersven, Suomi
1. cavalier kingcharlesinspanieli Ellemich American Express
2. yorkshirenterrieri Royal Precious Jp’s F4 Conan, Japani
3. chihuahua pk. Bramver’s Millionaire, Japani
4. papillon Eryanto’s The Great Guinness Denemore

Utility, tuomari Mark Cocozza
1. isovillakoira Huffish Rewrite The Stars
2. akita Dai Kichi Go Shun'you Kensha
3. kääpiösnautseri Joker Land's First Call, Japani
4. chow chow Kool Kashmir from Kwaitang

 

Kommentoi:

Koiramme