Amerikanakita kaunein Tuurissa

Kun kaikkien rotujen kansallinen näyttely vetää lähes 2500 koiraa, voidaan puhua muustakin kuin tuurista. Alavuden Tuurissa on osattu hyödyntää suositun kauppakeskuksen nimeä ja luoda vetovoimainen tapahtuma, jossa on tarjolla muutakin kuin itse koiranäyttely.

Kesäkuun toinen viikonloppu on perinteisesti Suomessa ollut suosituin aika järjestää erikoisnäyttelyitä. Nytkin lauantaina 10.6. oli ympäri Suomen peräti 17 eri rotujärjestön
tai -yhdistyksen erikoisnäyttelyä, sunnuntaillekin niitä riitti vielä kolme. Ryhmänäyttelyitä järjestettiin viikonloppuna Kemiönsaarelta Kuusamoon yhteensä yksitoista. Ja näiden lisäksi oli siis Alavuden Tuurissa kaikkien rotujen kaksipäiväinen näyttely.

Tuuri mainostaa näyttelyään Suomen edullisimpana kaikkien rotujen näyttelynä. Ja sitähän se onkin; halvimmillaan ilmoittautumismaksu oli vain 27 euroa, saman omistajan toisesta ja/tai useammasta koirasta sai kahden euron alennuksen. Yli kymmenvuotiaat veteraanit pääsivät veteraaniluokkaan ilmaiseksi.

Tuurissa luotetaan kotimaiseen. Koko tuomarilista koostuu vain suomalaisista, ulkosuomalaisia unohtamatta. Alavuden näyttelyssä on muun muassa arvostellut nykyään Uudessa-Seelannissa asuva Eva Ekstam, tänä vuonna tuomarilistalla olivat Tanskassa asuva Tuula-Maija Tammelin sekä norjalaistunut Maija Heinilä. Muunmaalaiset, sittemmin suomalaistuneet tuomaritkin ovat tervetulleita. Alkujaan venäläinen Irina Poletaeva arvosteli Tuurissa pari vuotta sitten, tänä vuonna tuomarina toimi alkujaan virolainen Helin Tenson.

Kennelliiton hallitus päätti syksyllä 2015, että vuoden 2018 alusta alkaen kaikissa suomalaisnäyttelyissä – erikoisnäyttelyitä lukuun ottamatta – puolet tuomareista tulee olla pohjoismaalaisia. Ja heistäkin vielä puolet tulee olla suomalaisia. Tuurin näyttely osoittaa, että tuomarilistan pystyy hyvin laatimaan kotimaisinkin voimin. Näyttelyyn oli kutsuttu paljon uusimmilta tuomarikursseilta valmistuneita, sekä muita harvemmin arvostelevia nimiä. Allrounder-tuomareita, eli kaikkien rotujen arvosteluoikeudet omaavia tuomareita tarvittiin vain yksi.

Lauantain helteisessä säässä kakkosryhmän voitti englanninbulldoggi Realdream's Eileithyia, tuomarina toimi rotua aikanaan kasvattanut Jari Laakso. Ajavien ryhmävoittoon ylsi niin ikään rodun erikoistuomarin, Matti Palojärven valitsemana suomenajokoira Jarassin Janna. Tiina Taulos on kasvattanut myös mäyräkoiria, joten hänetkin voinee lukea kasvattajatuomariksi; nelosryhmän voiton vei karkeakarvainen mäyräkoira Tiny Trotter's Relight My Fire. Vinttikoiraryhmän vei nimiinsä italianvinttikoira Dervisch Sixteen Shades Of Blue, tuomarina Jussi Liimatainen. Ysiryhmän arvosteli Leni Finne, punaisen ruusukkeen hän ojensi isovillakoiralle Martina's Matteo. Villakoira oli ainoa lauantain voittajista, joka sijoittui sunnuntain BIS-kehässä ollen neljäs.

Sunnuntaina paimenkoiraryhmän voitti pitkästä aikaa welsh corgi cardigan, tuomarina Tuula-Maija Tammelin. Koiran nimi on Big-Wood's Triumph Renown. Terrierien paras oli Tiina Tauloksen valitsemana englanninkääpiöterrieri Bonwild Talk Talk Talk. Näyttelykoirakisaa johtava kettuterrieri Texforrier Worth It sai tyytyä pronssisijaan. Vitosryhmän voitti Matti Palojärven valitsemana amerikanakita Inuline Hard As A Rock ja seisojat spinone Fragola Tempesta Dineve, tuomarina Jari Fors. Katja Korhosen voittaja kasiryhmässä oli sileäkarvainen noutaja Heilurihännän Ranger Peak.

Veteraanit voitti lauantaina Leni Finnen valitsemana lhasa apso Chic Choix Faith Hope Love, sunnuntaina amerikancockerspanieli Pointbreak Good Girl Gone Bad Leila Kärkäksen toimesta. Lauantaina kasvattajaryhmien paras oli Titara's kennelin dalmatiankoirat, sunnuntaina Adamant's englanninspringerspanielit, tuomareina Kärkäs ja Finne.

Pekka Teini pääsi ensimmäistä kertaa valitsemaan kaikkien rotujen näyttelyssä BIS-voittajan. Hänen valintansa osui amerikanakitaan Inuline Hard As Rock. Toiseksi tuli seisojien voittaja spinone ja kolmas oli englanninkääpiöterrieri, isovillakoira oli siis neljäs.

Kommentoi:

Koiramme