Suomen suurin erikoisnäyttely

Koiramäärältään Suomen suurin erikoisnäyttely nähtiin sunnuntaina, kun kääpiökoirat kokoontuivat perinteisesti Helsingin Kaivopuistoon paraatipaikalle. Näyttelypaikalla on vankat perinteet, pidettiinhän Kääpiökoirayhdistyksen edeltäjän, Suomen Kennelklubin Liitto-osaston ensimmäinen näyttely vuonna 1922 Kaivohuoneella. Tuolloin koiria oli ilmoitettu peräti 118. Lähes sata vuotta myöhemmin, tänä vuonna näyttelyssä oli yli kymmenkertainen määrä, 1123 ilmoitettua koiraa.

Kaivopuistossa koiranäyttelyn järjestäminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Kääpiökoirayhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja kennelvaikuttaja Kirsti Lummelampi osasi vedellä oikeista naruista ja hoitaa suhdetoimintaa niin tuloksekkaasti, että vuonna 2000 Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta myönsi luvan erikoisnäyttelyn järjestämiseen puistossa. Sen jälkeen perinne on jatkunut vuosittain. Ainoastaan Kaivopuiston remontin vuoksi vuonna 2009 oli näyttely evakossa Hesperian puistossa.

Näyttelyn ajankohdaksi on vakiintunut elokuun viimeinen sunnuntai. Välillä ilmojen haltiat ovat olleet suosiollisia, toisinaan on ollut lähes koko päivän jatkunut kaatosade, mikä ei tietenkään edesauta matalien ja usein pitkäturkkisten kääpiökoirarotujen näyttelyeleganssia. Tänä vuonna sää suosi, ei ollut liian kuuma ja sateelta vältyttiin. Tunnelma oli jälleen hyvä, näyttelyväki kokoontui ikään kuin piknikille, jonka ohessa esitettiin koiria kauniissa puistoympäristössä.

Näyttelyn kauneimman koiran sai valita tässä näyttelyssä viimeistä kertaa arvostellut veteraanituomarimme Rainer Vuorinen. Hänen valintansa voittajaksi oli Jaana Kauppisen kasvattama ja Marella Närkin omistama neljävuotias bichon frisé Jitterbop Clap Your Hands. Ensimmäinen Jittebop-bichonpentue syntyi vuonna 1984.

Toiseksi tuli Tuula Plathanin kasvattama ja omistama, jo liki veteraani-ikäinen tiibetinterrieri Karamain Talisman Tashi. Sen isä on muuten vuoden veteraanikisaa johtava voitokas Fabulous Teddy's Daniel Wanderer, joka Kaivarissa oli BIS-2-veteraani. Plathan on kasvattanut rotua vuodesta 1979.

Kolmas oli Venäjältä tuotu ranskanbulldoggi Tulskaya Akvarel Saimon Nero Smash. Kuusivuotiaan uroksen omistaa Riikka Reikko ja kuriositeettina mainittakoon, että sillä on luonnetestistä 101 pistettä. BIS-4 oli toyvillakoira Executive Prada In Dreams, om. Teija Hukka ja Jonna Kari.

Näyttelyn paras pentu oli mopsi Oscularia's Follow The Leader, sen omistavat Jenna & Antti Laurila. Veteraanien voiton vei keskikokoinen villakoira Canmoy’s Ms Obama, koiran omistaa Kristiina Porthen. Kasvattajaryhmien parhaaksi osoitettiin Jo-Kin's shih tzut, om. Johanna Kinnari ja Jennika Orpana. Jälkeläisryhmiä esitettiin kolme kappaletta, voiton vei bostoninterrieri Canmoy's Boston Grid Girl, jonka omistaa Mari Rämänen.

Yli 1100 koiraa arvosteltiin 14:ssä kehässä.

Kommentoi:

Koiramme