Virkakoirat palkittiin Koiramessuilla

Vuoden Virkakoirat palkittiin Kennelliiton toimesta nyt toista kertaa. Virkakoirat osoittavat jokaisena päivänä erinomaisuutensa tehtävässään ihmisen apuna. Tänä vuonna valitut koirat on kaikki koulutettu useisiin eri tehtäviin. Palkittavat koirat oli tahoillaan valinnut Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos, Poliisi ja Tulli. Vuoden Virkakoirille palkinnot jakoivat Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen ja Suomen Palveluskoiraliiton puheenjohtaja Tapio Toivola.

Vuoden Rajakoira on 4-vuotias saksanpaimenkoira Cowis Wolkar ”Ceijo”. Ceijo työskentelee ohjaajansa, vanhempi rajavartija Otto Soinisen kanssa pääsääntöisesti Pelkolan rajavartioasemalla Imatralla. Ajoittain se suorittaa myös asiakirjojen etsintää Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Vuoden Sotakoira on 5-vuotias labradorinnoutaja Kaukopartion Uitto ”Helmi”. Sen työpiste on Säkylässä, Porin prikaatissa ohjaajansa sotilasmestari Tero Rissasen kanssa. Helmi toimii Puolustusvoimien sotilaspoliisivartiostossa erikoisetsintäkoirana ja on koulutettu niin huumausaine-etsintöihin, henkilöetsintään, jäljestämiseen kuin esine-etsintöihinkin.

Vuoden Vankilakoira on labradorinnoutaja Pikku-uikun Paksu Trisse ”Rane”. Rane työskentelee ohjaajansa vartija Jorma Tuomirannan kanssa Keravan vankilassa. Sen tehtäviin kuuluu vankilaan sisään tulevien ajoneuvojen ja ihmisten sekä vankilan sisätilojen tarkastaminen. Rikosseuraamuslaitoksen koiratoiminta täyttää tänä vuonna jo 20 vuotta.

Vuoden Poliisikoira on saksanpaimenkoira Klopotes Axa ”Routa”. Roudan ohjaaja on vanhempi konstaapeli Antti Alatalo. Routa toimii partiokoirana Lapin poliisilaitoksella ja sen työtehtäviin kuuluvat jäljestys, henkilöetsinnät, esine-etsintä ja suojelu. Lisäksi Routa on saanut koulutuksen palosyyntutkintaan. Näissä tehtävissä Routa tutkii tulipalopaikkoja etsien jälkiä palavista nesteistä.

Vuoden Tullikoira on jo eläkkeelle siirtynyt 8-vuotias labradorinnoutaja Merjatuulian Elosalama ”Urho”. Urho vietti työuransa ohjaajansa tullitarkastaja Timo Lindholmin kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä Lentotullissa. Urhon työtehtäviin kuuluivat rahti- ja postiliikenne-etsinnät sekä matkustajavalvonta ja matkalaukkuetsinnät.

Virkakoiriin ja muihin ihmisiä auttaviin koiriin pääsee tutustumaan Koiramessuilla vielä lauantaina ja sunnuntaina niiden omalla osastolla. Hyötykoiratahot pitävät lyhyitä tietoiskuja toiminnastaan hyötykoiralavalla.

Kääpiömäyräkoira Helsinki Winnerin kaunein

Perjantaina näyttelyn kauneimman koiran valitsi portugalilainen kaikkien rotujen tuomari Luis Pinto Teixeira. Kehässä oli yhdeksän suomalaisomistuksessa olevaa koiraa ja yksi venäläinen. Voiton vei venäläinen karkeakarvainen kääpiömäyräkoira Magik Rainbow Verino Roberto Gold, jonka omistaa Victoria Ivanova.

Toiseksi tuli Marella Närkin bichon frisé Jitterbop Clap Your Hands. Kolmanneksi kaunein oli Marina Aaltion ja Unto Timosen whippet Sagramour Graceful Henrietta. Neljäs sija meni Tuula Tikkasen sileäkarvaiselle collielle Timonan Veronica Velvet.

Venäjä vei voiton perjantaina.

Parhaan veteraanin valitsi Annukka Paloheimo. Hänen voittajansa oli tiibetinterrieri Fabulous Teddy's Daniel Wanderer.

Kasvattajaryhmissä suomalaisrodut ottivat kaksoisvoiton, kun voittajaksi kuulutettiin Kahvanahon suomenajokoirat, kasvattaja Mauri ja Marja Kuivas. Toiselle sijalle osoitettiin Peikkovuoren suomenlapinkoirat, kasvattajat Ari ja Taina Friman. Kasvattajaryhmien parhaat valitsi norjalainen Arne Foss.

Helsinki Winner -näyttelyn kaikki tulokset löytyvät Showlinkin tulospalvelusta, https://tulokset.koiramessut.fi/tulokset/

Monipuolinen ohjelma jatkuu lauantaina

Huomenna on vuorossa Pohjoismaiden Voittaja -näyttely, jonne saapuu yli 7500 koiraa. Lisäksi järjestetään kaikkien rotujen pentunäyttely, jossa on esillä noin tuhat pentua.

Ohjelmia ja näytöksiä on tarjolla hyvin kattava ja monipuolinen valikoima lammaspaimennuksesta koirakeilaukseen, rally-tokosta pallopaimennukseen.

Lapsille on lelukoirakilpailu ja vähän vanhemmat koiranesittäjät kilpailevat junior handlereiden Pohjoismaiden mestaruudesta. Ansioituneille kasvattajille jaetaan Vuolasvirta-palkinnot 1-hallin Areenassa iltapäivällä.

Kommentoi:

Koiramme