Koiramessuilla 46 000 kävijää

Koiramessuilla päättyi yhden Suomen tunnetuimman kaikkien rotujen tuomarin, Rainer Vuorisen yli 50 vuotta kestänyt näyttelytuomarin ura. Vuorinen sai valittavakseen sunnuntain Voittaja-näyttelyn kauneimman koiran eli Best in Show’n.

Hän sai eteensä vain yhdeksän ryhmävoittajaa, sillä ruotsalainen irlanninterrieri oli joutunut matkustamaan takaisin kotiin jo ennen BIS-kehää. Mukana oli kuitenkin toinen ruotsalaiskoira, ajavien ryhmävoittaja bretagnenbassetti Whistlewood's Creme de la Crème sekä yksi venäläinen koira; kakkosryhmän paras, rottweiler Olburd Salivan.

Loput seitsemän ryhmävoittajaa edustivat Suomea. Mukana olivat belgianpaimenkoira groenendael Satulaakson Yön Kulkija, lyhytkarvainen kääpiömäyräkoira Misbe’s Lionheart, karjalankarhukoira Rohmoivan Ava, punainen irlanninsetteri Wind Chart At Original Dot Com, portugalinvesikoira Adventurer’s Dorian Gray By Alex, bichon frisé Jitterbop Clap Your Hands sekä whippet Sagramour Graceful Henrietta.

Neljänneksi kuulutettiin portugalinvesikoira, kolmanneksi whippet. Toiseksi nousi kotimaisen rodun edustaja, upeasti esiintyvä karjalankarhukoira Rohmoivan Ava, joka alle 2-vuotiaana on ehtinyt kerätä Suomesta peräti 35 sertifikaattia ja muista maista vielä muutaman lisää.

Voittajaksi julistettiin 4-vuotias bichon frisé Jitterbop Clap Your Hands, jolla silläkin on jo ollut hyvin voittoisa näyttelyura. Kerrankin kaikki neljä sijoittunutta olivat Suomesta, sekä myös täällä kasvatettuja!

Bichon friséllä ja whippetillä oli hieno viikonloppu. Bichon voitti ryhmänsä jo perjantaina ollen lopulta BIS-2, lauantaina se tuli ryhmässä toiseksi. Whippet voitti niin ikään ryhmänsä jo perjantaina, ja sijoittui finaalissa kolmanneksi. Lauantaina se oli ryhmässään neljäs.

Kaunein veteraani sunnuntaina oli 9,5-vuotias suomenajokoira Kahvanahon Mehtätähti, jota kansallispuvussa esitti sen omistaja/kasvattaja Marja Kuivas. Parhaan kasvattajaryhmän esitti Pramya-afgaaninvinttikoirillaan Annika Wirman-Fagerlund, tuomarina toimi Tapio Eerola.

Vuoden parhaat valittiin ja palkittiin

Nuorten esittäjien, eli junior handlereiden SM-finaaliin pääsi vuoden mittaan eri puolilla Suomea pidettyjen 20 osakilpailun voittajat. Heistä parhaan valitsi itsekin kaksi kertaa SM-finaalin voittanut Anna-Bella Halttunen. Hän kertoi finaalin haastattelussa omasta urastaan muun muassa sen, että hän oli ensimmäisessä kilpailussaan liukkaalla alustalla isovillakoiran kanssa kaatunut peräti kahdesti – ja voitti silti! Nyt SM-kultaa vei mikkeliläinen Tinja Huikuri villakoiraa esittäen.

Juuri ennen Voittaja-näyttelyn finaalia palkittiin vielä vuoden 2017 voitokkaimmat näyttelykoirat. Vuoden näyttelykoira on Molli Nymanin, Juulia Salosen ja Tuulikki Tammiala-Salosen sileäkarvainen kettuterrieri Texforrier Worth It. Vuoden kasvattaja on jo neljännen kerran Tarja Hovila Adamant’s englanninspringerspanieleillaan. Vuoden veteraani on Tarja Salon tiibetinterrieri Fabulous Teddy’s Daniel Wanderer.

Sankarikoirat ottivat yleisön

Kennelliiton nimeämät 18 Sankarikoiraa palkittiin myös sunnuntaina. Katsomo eli voimakkaasti mukana, kun sankariteot lyhyesti kerrottiin yleisölle koiran ja sen ohjaajan noutaessa palkintoaan. Paikalle oli saapunut sankareista 13 ja yksi postuumisti omistajan noutaessa palkinnon. Palkinnot luovuttivat Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen ja Kennelliiton valtuuston puheenjohtaja Eeva Anttinen. Sankarikoirat alkavat saada ansaitsemaansa huomiota myös suuressa mediassa, muun muassa Ylen radiouutisissa oli yhden Sankarikoiran, labradorinnoutaja Oton omistajan haastattelu.

Kommentoi:

Koiramme