Uhanalaisten brittirotujen kilpailu jälleen Cruftsissa

Englannin Kennel Club on ilmoittanut, että myös tänä vuonna Cruftsin näyttelyssä järjestetään uhanalaisten brittiläisten ja irlantilaisten rotujen suosituksi osoittautuneen kilpailun finaali. Maailman suurin koiranäyttely, Crufts, järjestetään Birminghamissa tänä vuonna 8.–11.3. 

Vaarantuneiksi roduiksi on Englannin kennelliitto nimennyt sellaiset rodut, joita rekisteröidään alle 300 yksilöä vuosittain. Nyt on listalle tullut vielä kaksi uutta rotua, partacollie ja walesinspringerspanieli.

Kennelliiton tavoitteena on suojella brittiläisiä koirarotuja, joiden lukumäärä on laskenut ja asema koiramaailmassa heikentynyt useiden vuosien ajan. Kennel Clubin sihteeri Caroline Kisko kommentoi: – Cruftsin kilpailu on erittäin tärkeä. Se on hieno tapa tuoda rotuja esille ja edistää niiden tunnettuutta.

Kilpailu aloitettiin vuonna 2015. Viime vuonna sen voitti Satu Asikaisen kasvattama sileäkarvainen collie Clingstone Hot Shot At Foxearth.

Alla olevassa taulukossa on lueteltu ohjelmassa mukana olevat rodut ja niiden rekisteröintimäärät kotimaassaan vuosina 2010–2016. Mainittakoon, että listalla olevaa welsh corgi cardigania rekisteröitiin meillä Suomessa viime vuonna 334 yksilöä, eli yli sata enemmän kuin sen kotimaassa 2016!

Taulukossa mainittujen rotujen lisäksi erityistarkkailussa ovat bedlingtoninterrieri, irlanninterrieri, parsonrussellinterrieri, vanhaenglanninlammaskoira, walesinterrieri, vehnäterrieri ja welsh corgi pembroke. Niiden rekisteröintimäärä on Brittein saarilla juuri ja juuri neljän sadan tienoilla per vuosi.

Lähde: thekennelclub.org.uk

 

 

Kommentoi:

Koiramme