Tanskan Nord-näyttelyille lentävä lähtö

Tanskan ensimmäinen Nord-näyttely keräsi lähes 3400 koiraa, eli huomattavasti enemmän, kuin Suomen ensimmäiset Nord-näyttelyt ovat vetäneet. Suomalaiset eivät ole lämmenneet pohjoismaiselle näyttelylle, siitä osoituksena ovat menneet Tampereen ja Oulun näyttelyt, joihin oli ilmoitettu 2647 ja 1639 koiraa.

Tulevana viikonloppuna on kolmas suomalainen Nord-näyttely Haminassa. Järjestäjät ovat taatusti pettyneitä koiramäärään, joka jäi niinkin alhaiseksi kuin 1324. Rajan pinnassa on totuttu venäläisvieraisiin joita on Haminan näyttelyssä aina ollut satoja. Nyt venäläiset näytteilleasettajat äänestivät tassuillaan – kansainvälisen näyttelyn Cacib kiinnostaa heitäkin enemmän kuin Nord-sert. Samana viikonloppuna Helsingissä järjestettävä kv-näyttely sai lähes 2400 koiraa. Sekin on tosin noin 300 koiraa vähemmän kuin vuosi sitten samassa näyttelyssä nähtiin.

Menneenä viikonloppuna Tanskan Roskildessa järjestettiin kolmepäiväinen näyttelytapahtuma. Helatorstain, joka on pyhäpäivä myös muissa pohjoismaissa, jälkeisenä perjantaina oli ensin pohjoismainen serttinäyttely, eli Nord-näyttely. Sinne oli ilmoitettu 3398 koiraa, joista reilut 1600 tuli Tanskasta. Seuraavaksi eniten näytteilleasettajia saapui odotetusti Ruotsista (lähes 950) ja Norjasta (vajaat 550). Ainoa muu sataluvuille päässyt maa oli Suomi, josta saapui yli 160 koiraa.

Samantapainen osallistumismäärä oli myös lauantain ja sunnuntain kansainvälisissä näyttelyissä. Tanskasta vajaat 1700, Ruotsista vajaa tuhat, Norjasta viitisensataa ja Suomesta jälleen noin 160 koiraa. Yhteensä koiria oli lauantaina 3468 ja sunnuntaina 3355. Perjantainen Nord sai siis enemmän koiria, kuin sunnuntain kv-näyttely!

Mielenkiintoista oli se, että lyhyen matkan päästä Hollannista tai Saksasta osallistui Roskildeen vain parikymmentä koiraa per päivä. Venäläiset taas eivät tuntuneet löytäneen tätä näyttelyä lainkaan, vain kymmenisen venäläiskoiraa per päivä on hämmästyttävän pieni määrä tällaisessa tapahtumassa. Kaikkiaan koiria oli ilmoitettu noin 25 eri maasta.

Roskilden näyttelypaikka on upea – jos sää suosii, kuten nyt. Suunnattoman suuri nurmialue, jota asfaltoidut kujat halkovat ristiin rastiin. Samassa paikassa järjestetään muun muassa suositut rock-festivaalit vuosittain, joten suureen yleisömäärään on varauduttu riittävän monilla huoltorakennuksilla vessoineen ja vesipisteineen. Portteja alueelle on useita, joten tutkimalla kehäkarttaa saattoi saada auton hyvinkin lähelle omaa kehäänsä.

Etukäteen saattoi selvittää oman rotunsa osallistujamäärät, sillä yhteenveto roduista luokittain julkaistiin nettisivuilla noin viikkoa ennen näyttelyä. Kaiken kaikkiaan etukäteisinformaatio oli kiitettävän runsasta ja kattavaa. Teltat pääsi halutessaan rakentamaan näyttelyalueelle jo torstaina illansuussa ja tätä moni näytteilleasettaja käyttikin hyväkseen. Jo perjantaiaamuna alueella oli iloisenkirjava telttameri. Erilaisia tarvikemyyjiä alueella oli kolmisen kymmentä, myyntiosastot reunustivat mukavasti loppukilpailukehää. Kun alue on suuri, antaa se toki paremmat mahdollisuudet suunnitella näyttelyn toimintoja. Roskildessä tanskalaiset ovat paneutuneet asiaan, ja kaikki sujui juohevasti.

Hauska yksityiskohta oli se, että samana viikonloppuna pidetyt Euroviisut näkyivät myös koiranäyttelyssä. Ryhmäkilpailuiden aikaan soitettu musiikki oli ehtaa euroviisua, esimerkiksi suomalaistuomari esiteltiin Hard Rock Hallelujah’n soidessa, ruotsalaistuomari taas asteli kehään Waterloon tahtiin.

Roskilde sijaitsee vain 30 kilometrin päässä Kööpenhaminasta, joten sinne matkustaminen ei vaadi useita lauttamatkoja tai pitkiä ajomatkoja. Jos sää suosii, on se taatusti yksi mukavimpia näyttelyitä Pohjoismaissa.

Kommentoi:

Koiramme