Erityistarkkailussa 41 koirarotua

Koiranäyttelyissä pyritään puuttumaan koirarotujen liioiteltuihin piirteisiin, jotta ne eivät aiheuttaisi koirille terveysongelmia. Erityisessä tarkkailussa olevien rotujen listalla on nyt 41 rotua. Mukana on muun muassa lyhytkalloisia rotuja, kääpiörotuja sekä erittäin suurikokoisia rotuja.

Kaikkien koirien tulee pystyä hengittämään hyvin. Niillä ei saa olla ongelmia silmissä, purennassa tai hampaissa, ihossa eikä turkissa, liikkeissä eikä käyttäytymisessä. Koira ei saa olla ylipainoinen, eikä sitä saa esittää liioitellulla tavalla.

Pohjoismainen Kennelunioni laati neljä vuotta sitten Rotukohtaiset ohjeet liioiteltujen piirteiden huomioimisesta koiran ulkomuodon arvostelussa eli RKO-ohjeet, joissa kiinnitetään erityishuomiota perusrakennetta ja terveyttä heikentäviin rotukohtaisiin riskikohtiin. Alun perin Ruotsin Kennelliitto lanseerasi ohjeet jo vuonna 2009. Suomessa ohjeet otettiin käyttöön vuonna 2015.

Ohjeet perustuvat näyttelytuomareiden, rotujärjestöjen ja eläinlääkäreiden väliseen laajaan yhteistyöhön sekä eläinvakuutuksia myöntävien yhtiöiden tilastoihin.

RKO-ohjeista vastaava työryhmä päivitti ohjeet tänä keväänä. Aiemmin listalla olleista roduista poistettiin valkoinen länsiylämaanterrieri, mäyräkoirat, sileäkarvainen noutaja, irlanninsusikoira ja venäjänvinttikoira. Listalle lisättiin ceskoslovensky vlciak, saarloos wolfhond ja azawakh. Ohjeissa listattiin alun perin 39 rotua.

Näyttelytuomarin tehtävänä on arvioida, kuinka hyvin koira vastaa rodun rotumääritelmää. Rotumääritelmistä tehdyt tulkinnat ovat toisinaan saattaneet johdattaa tuomareita ja kasvattajia suosimaan äärimmäistä tyyppiä edustavia koiria.

Ohjeiden mukaan näyttelytuomareiden ei tule palkita koiranäyttelyissä korkeasti koiria, joilla on liioiteltuja rotupiirteitä. Näin tuomarit voivat vaikuttaa positiivisesti koirien terveyteen ja rodunjalostuksen suuntaan.

Rodun arvostelun jälkeen tuomari kirjoittaa havainnoistaan raportin, joka toimitetaan rotujärjestöille. Raporttien avulla seurataan rotujen tilannetta ja päivitetään rotukohtaisia ohjeita. Tuomarit voivat kirjoittaa raportteja myös muista kuin ohjeissa mainituista roduista. Tällöin rotuja voidaan ottaa tarkkailtavaksi ja tarvittaessa lisätä niitä rotukohtaisiin ohjeisiin.

Kommentoi:

Koiramme