Perinteinen Westminister

Yksi maailman kuuluisimmista koiranäyttelyistä, Westminister, pidetään vuosittain helmikuussa New Yorkissa. Neljäpäiväinen tapahtuma alkaa jo lauantaina 9.2. Master Agility -kilpailun semifinaalilla. Sunnuntaina 10.2 on vuorossa agilityn finaalit.

Itse näyttelyn rotuarvostelut alkavat maanantaina, silloin vuorossa on ryhmät Hound, Toy, Non-Sporting ja Herding (ajavat koirat/vinttikoirat, kääpiökoirat, seurakoirat ja paimenkoirat). Tiistaina arvostellaan loput rodut, eli lintukoirat ja palveluskoirat sekä terrierit (Sporting, Working & Terrier).

Näyttely on järjestetty jo vuodesta 1877 alkaen, myös maailmansotien aikana. Nykyään rotukehät pidetään erillisissä halleissa Hudson-joen rannalla, ja vain ryhmäkilpailut pidetään illalla kuulussa Madison Square Gardenissa.

Näyttelyyn pääsevät mukaan vain Amerikan voitokkaimmat koirat ja osanotto oli pitkään rajoitettu 2500 koiraan. Nyt koiramäärää on hieman nostettu, mutta se täyttyy hetkessä eivätkä kaikki halukkaat pääse mukaan.

BIS-voittojen historiaa

Jotkut rodut ovat menestyneet paremmin kuin toiset. Karkeakarvainen kettuterrieri on voittanut Westministerin Best in Show’n peräti 14 kertaa. Skotlanninterrieri kahdeksan kertaa, ja englanninspringerspanieli kuudesti.

Sen sijaan Yhdysvaltojen rekisteröintimääriltään viiden suosituimman rodun joukossa on kolme, jotka eivät koskaan ole voittaneet tätä kuuluisaa näyttelyä. Maan suosituin rotu on jo vuosia ollut labradorinnoutaja, sellainen ei ole onnistunut Westministerissä menestymään kuin ryhmäsijoitusten verran. Samoin on kolmanneksi suosituimman rodun, kultaisen noutajan laita, mutta sillä sentään on ryhmävoittokin.

Palveluskoiraryhmässä (Working) eniten voittoja ovat napsineet bokseri ja dobermanni, molemmilla neljä BIS-voittoa. Snautsereita on myös Yhdysvalloissa kolme eri kokoa ja niistä keskikokoinen muunnos voitti BIS-tittelin vuonna 1997, mutta suursnautseri ja kääpiösnautseri eivät siihen ole vielä yltäneet. Viimemainittu tosin lasketaan USA:sa terrieriryhmään, jossa perinteisemmät terrierit ovat vahvemmilla.

Kääpiökoiraryhmän (Toy) on viisi kertaa voittanut shih tzu, mutta ei sitä suurinta pokaalia kuitenkaan. Tässä ryhmässä pekingeesi on voittanut neljästi ja toyvillakoira kaksi kertaa.

USA:ssa oli alkujaan näyttelyissä vain kaksi roturyhmää, Sporting ja Non-Sporting, eli metsästys-/käyttökoirat ja niin sanotut seurakoirat. Tänä päivänä tuo Non-Sporting -roturyhmä on roduille, jotka eivät sovi mihinkään muuhun ryhmään. Siellä on muun muassa ranskanbulldoggi, maan neljänneksi suosituin rotu. Ranskis on kerran voittanut ryhmän, eniten ryhmävoittoja tässä joukossa on isovillakoiralla.

Uusin kennelliiton (AKC) hyväksymä rotu on ainakin meillä varsin menestyksekäs näyttelyrotu, azawakh.

Lähde: akc.org

Näyttelyn rotukehiä voi seurata verkossa, lisätietoja Westminister Kennel Clubin sivuilta.

Lähde: AKC.

 

Kommentoi:

Koiramme