Jonot ja helteet kiusana Euroopan voittajassa

Eurooppalainen näyttelykoiraväki pitää tällä hetkellä majaansa Itävallassa, sillä maan pohjoispuolella, Welsissä alkoi perjantaina Euroopan voittajanäyttely. Welsin messukeskus on suuri ja tilava, mutta sinne saapuminen on hankalaa. Toki moottoritieltä pääsee joka suunnasta kätevästi, mutta sitten alkaa jonotus parkkipaikoille. Niitäkin on yllin kyllin, mutta jonotus niille pääsemiseksi tapahtuu kaupungin kaduilla. Etenkin arkipäivänä eli perjantaina hankaloitui monen kaupungissa asuvan kulku aamulla, kun koiraihmiset autoineen kansoittivat kadut.

Moni näyttelyyn osallistuva koki vaikeaksi sen, että vaikka etukäteen oli jaettu kattavasti tietoa esimerkiksi hallien numeroista ja kehistä, ei parkkipaikalta lähtiessä ollut välttämättä tietoa edes siitä, mihin suuntaan tulisi mennä. Sisääntulot olivat aamulla ruuhkaisia, kunnes kaikkien hallien oville saatiin rokotustarkastukset. Ja kyseessä oli vasta ensimmäinen päivä. Perjantaina EV-näyttelyyn osallistui 3900 koiraa, Austrian Winneriin 1800. Lauantaina, kun 5200 + 2100 koiraa suuntaa messuille, saattaa ensimmäisen päivän 1,5 tunnin jonotus tuntua suorastaan lyhytkestoiselta rupeamalta…

Kuva: Anna Nygård

Reilusti yli hellerajan kipuavat lämpötilat ovat koiralle ja sen omistajalle tukalia. Itävallan Welsissä yli 13000 koiraa viilennetään kaikin tavoin, jotta ne voisivat esiintyä Euroopan voittajanäyttelyssä. (Kuva: Anna Nygård)

Welsin uusin messurakennus tuo väistämättä mieleen Norjan Lilleströmin vastaavan. Liekö asialla ollut sama arkkitehti? Kovin ovat samanlaisia nämä kaksi perusmuodoltaan. Se, mitä palveluja etuaulaan halutaan sijoittaa, lienee kulttuurikysymys. Norjalaiset ainakin ovat paremmin ymmärtäneet koiraihmisten kahvin ja pikkupurtavan tarpeen.

Ryhmäkilpailukehä oli yksinkertaisen koruton ja tarkoitukseen sopiva. Koreografia oli mietitty ja se toimi. Aivan aluksi valittiin kolme junior handleria sunnuntain finaaliin. Tarpeetonta oli se, että kaikki kolmisenkymmentä nuorta joutuivat istumaan kuumassa hallissa koirineen, kun tuomari valikoi seitsemästä semifinalistista kolme finalistia.

Ryhmäkilpailut aloitettiin Austrian Winnerillä, sitten jatkettiin EV-näyttelyn ryhmillä. Ensin mainittu on värikoodattu siniseksi, jälkimmäinen punaiseksi. Värit toistuvat sijoituspaikoilla, joten jälkeenpäin on helppo todeta, kummasta näyttelystä esimerkiksi joku kuva on otettu.

Loppukilpailuiden aloitus viivästyi pahasti, lähes kahdella tunnilla. Syyksi sanottiin kehien myöhästyminen. Eihän se ihme ole, sillä vaikka kirjallisia arvosteluja ei annettu, ei ihan jokainen tuomari noin vain pysty selviämään yli 130 koiran arvostelusta. Kokeneimmille konkareille oli koiria jätetty yli 140 tai jopa lähes 160.

Suomalaisia Euroopanvoittajia saatiin jälleen runsaasti. Se oli odotettavissa, sillä suomalaiskoiria oli ilmoitettu 430. Kennelliiton kuvauspaikalla kävi jo perjantaina nelisenkymmentä kuvattavaa, lisää on taatusti tulossa. Ryhmäsijoitukseen EV-perjantaina ylsivät suomalaisista ainakin Jussi Lindholmin ja Jari-Pekka Kahelinin azawakh Japejukan Az’Ajman sekä Sari Laitisen englanninkääpiöterrieri Bonwild Little My.

Kuva: Anna Nygård

RYP-3 Bonwild Little My. (Kuva: Anna Nygård)

 
Kuva: Anna Nygård

RYP-3 Japejukan Az’Ajman. (Kuva: Anna Nygård)

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme