Pitkätukkainen paimenkoira Puolasta kiintyy syvästi omistajaansa

Polski owczarek nizinny on puolalainen paimenkoira, joista moni syntyy töpöhäntäisenä. Turkki voi pentuaikana olla vaativa hoitaa. (Kuva: Tapio Eerola)
Polski owczarek nizinny eli Puolan alankopaimenkoira, lempinimeltään PON, on lammas- ja karjakoirien ykkösryhmään kuuluva keskikokoinen harrastuskoira. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät rodusta ovat peräisin 1500-luvulta.
Ensi kertaa rotu esiteltiin kotieläinnäyttelyssä Varsovassa vuonna 1924. Koirat tulivat suoraan lammasfarmilta. FCI hyväksyi rodun 1950-luvulla. Nykyisin PON on tunnettu Euroopassa, Amerikassa ja Australiassa, mutta se on edelleen kaikkialla harvinainen.
Suomessa on PONeja kasvatettu kolmisenkymmentä vuotta, mutta se ei ole saanut vakiinnutettua vahvaa jalansijaa ja kasvattajat joutuvat tuskailemaan hankalien jalostuspäätösten kanssa. Rotua on Suomessa rekisteröity viimeisen vuosikymmenen aikana kahdeksasta muutamiin kymmeniin vuosittain. Aktiivisia kasvattajia on vain kourallinen.
Suomalasiharrastajien mukaan koiramme päihittävät rodun kotimaan keskitason selvästi. Luonteet ovat parempia ja koirien terveys tutkitaan perusteellisesti ennen jalostuskäyttöä.
PON naruttaa helposti kokematonta omistajaa; söpö pieni pentu saa huomiota ja hemmottelua osakseen, ja aivan huomaamatta siitä kasvaa pikkupiru, joka ottaa vallan. Osa koirista on luonnostaan varautuneita, joten sosiaalistamisen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Varautuneisuus on hyväksyttävää, kunhan koira antaa vieraidenkin käsitellä itseään. Laumakäytös ei suju aina täysin mutkattomasti.
Äänenkäyttöön ja vahtimiseen tulee kiinnittää alusta alkaen huomiota. Ensimmäisen vuoden ajan PON on usein hiljainen, mutta kun ääni aukeaa niin se todella aukeaa. Usein vahtimiskäytös alkaa samoihin aikoihin. PON on aika tyypillinen eroahdistusrotu. Se kiintyy voimakkaasti ihmiseen ja valitsee usein yhden ihmisen omakseen ylitse muiden. Pentu on opetettava huolellisesti yksinoloon.
Helpoin harrastuskoira PON ei ole, muttei myöskään vaikeimmasta päästä. Kärsivällisyys ja motivointi ovat avainsanat menestykseen. Rotu sopii ihmiselle, joka etsii koiraa, jonka kanssa on kiva elää ja harrastaa, mutta jonka tähtäin ei ole lajinsa huipulla. Pieni pilke silmäkulmassa pitää homman mukavana molemmille.
PON on helppo kouluttaa, ne ovat yleensä erittäin ahneita ja niillä on hyvä muisti. Rodulla kisataan agilityssä, tokossa ja rally-tokossa, niillä on myös palveluskoirakoeoikeudet. Rotua markkinoidessa tulee pitää mielessä sen alkuperäinen käyttötarkoitus, eli paimen- ja vahtikoira. Koska paimennustyötä rodulle ei juuri löydy, on käyttötarkoitus lähinnä aktiivisen ihmisen seura- ja harrastuskoira.
Polski owczarek nizinny on keskikokoinen, tiivisrakenteinen, vahva ja lihaksikas koira. Uroksen säkäkorkeus on 45–50 senttiä, nartun 42–47. Runko on suorakaiteen muotoinen. Pää on keskikoinen, ei liian raskas. Runsas karvapeite saa pään näyttämään todellista suuremmalta. Kuono-osa on vahva ja tylppä. Silmät ovat soikeat ja korvat ovat riippuvat. Häntä saattaa olla minkä mittainen tahansa, aivan töpö, puolipitkä tai pitkä. Kahden töpöhäntäisen koiran parittaminen ei ole eläinsuojelulain nojalla Suomessa sallittua.
Rotu on alkujaan työkoira, jonka tuli kulkea päivän aikana pitkiä matkoja. Siksi oikeanlaiset liikkeet ovat merkitykselliset. Aikuisen PONin turkki koostuu karkeasta pitkästä päällyskarvasta ja pehmeästä pohjavillasta. Karvan tulisi olla suoraa ja karheaa. PON vaihtaa pentuturkkinsa noin vuoden iässä, jolloin turkinhoito on kaikkein vaikeinta. Silmien eteen kaartuvat karvat kannattaa lyhentää tai sitoa pään päälle pompulalla. Osa koirista voi vaikuttaa aremmilta ihan siitä syystä, että ne eivät näe kunnolla. Turkin väri voi olla mikä tahansa ja kaikki väriyhdistelmät ovat sallittuja.
Rodun suurimpana terveysongelmana pidetään luusto- ja nivelsairauksia. Perinnöllisiä selkämuutoksia on rodussa tutkittu vasta jonkin aikaa. Myös iho-ongelmat kuten atopia, hiiva ja erilaiset allergiat huolestuttavat. Rodulle on kehitetty PRA-silmäsairauden toteava geenitesti.
Syyskuun Koiramme-lehdessä on laaja rotuesittely polski owczarek nizinnystä.