Mopsi on iloinen lyttykuono, joka jakaa mielipiteitä

Mopsi on yksi tunnistetuimmista koiraroduista eikä sen ulkomuoto jätä ketään kylmäksi. Sitä yleensä joko rakastetaan tai lähes vihataan. Mopsi itse haluaa jakaa rakkauttaan ja on tanakasta ulkomuodostaan huolimatta osallistuva ja menevä seuralainen, jonka kanssa voi lähteä vaikka tuntikausiksi sienimetsään. Rodun terveystilanne ei ole ongelmaton.

Kääpiökoirien ysiryhmään kuuluva, Kiinasta lähtöisin oleva mopsi on yksi maailman vanhimmista koiraroduista. Noin 2600 vuotta sitten Kiinassa eli koiria, joita kutsuttiin lyhytsuisiksi. Mopsi kehittyi samoihin aikoihin kiinanpalatsikoiran kanssa, mutta rodut olivat alusta alkaen selvästi erotettavissa toisistaan.

Kiinan rajojen ulkopuolelle mopsi päätyi aluksi Japanin kautta tuhat vuotta sitten. Mopsin erikoinen ulkomuoto ja erityisesti pää ja kuono ovat herättäneet huomiota alusta alkaen ja niihin on liitetty monia tarinoita.

Suomeen ensimmäiset mopsit saapuivat 1800-luvun lopulla. Huippuvuosien neljääsataa hipovista rekisteröintilukemista on tultu alas ja viime vuonna rekisteröitiin 198 mopsia.

Mopsi ei pelkää mitään ja sen hyvä puoli on ainainen hyväntuulisuus. Lisäksi mopsi haluaa piristää ja lohduttaa omistajaansa jos tämä on surullinen. Se tulee viereen, tapittaa silmiin, kiipeää syliin ja lohduttaa lämmöllään ja rakkaudellaan. Mopsi on nautiskelija, joka ymmärtää hyvien päiväunien ja lämpimien peittojen päälle.

Mopsilla on heikko taito puhua koiraa. Se suhtautuu varoittaviin eleisiin häntäsaparoa heiluttamalla ja tekemällä itseään tykö mielistelemällä. Se tuntuu sanovan, että ethän sinä voi olla minulle vihainen, kun olen näin mukava.

Mopsi on rakenteeltaan neliömäinen, tanakka, tiivis ja sopusuhtainen sekä erittäin lihaksikas. Pää on melko suuri ja sopusuhtainen runkoon nähden. Otsarypyt ovat selvät mutteivät liioitellut. Kuono on suhteellisen lyhyt, tylppä ja neliömäinen, kuonon päällä oleva poimu ei saa peittää eikä hangata silmiä tai kirsua. Poimun puhtaana pysymisestä on pidettävä huolta tulehdusten estämiseksi. Mopsilla on lievä alapurenta. Alaleuka on leveä ja sen etuhampaat ovat lähes suorassa linjassa.

Ylälinja on vaakasuora, rintakehä pitkä ja leveä ja kylkiluut hyvin kaarevat. Häntä kiinnittyy korkealle ja kiertyy tiiviisti yli lantion. Karvapeite on hieno, sileä, pehmeä, lyhyt ja kiiltävä. Keväällä karvanlähdön aikaan turkkia harjataan päivittäin, kunnes alusvilla on irronnut. Tämän jälkeen koira pestään, kuivataan hyvin ja harjataan vielä kerran. Sen jälkeen karvaa ei yleensä irtoa. Sallitut värit ovat musta ja mustamaskinen fawn.

Pevisa-vaatimuksena on astutushetkellä voimassa oleva polvi- ja silmätarkastuslausunto ja vähintään toisella vanhemmalla tulee olla hyväksytty kävelytestitulos.

Maaliskuun Koiramme-lehdessä on laaja rotuesittely mopsista.

Kommentoi:

Koiramme