Suuri tanskalainen Saksasta

Tanskandoggi on Saksan kansallisrotu. Sen jykevän sulava olemus tunnistetaan helposti kaikkialla. Rotu on perhekoira ja se toimii hyvänä vieraista ilmoittavana vahtina. Muiden jättirotujen tapaan doggi ei useinkaan ole erityisen pitkäikäinen ja suuri koko tuo mukanaan terveyshuolia.

Doggityyppiset koirat ovat lähtöisin Tiibetin vuoristoseuduilta, mistä niitä kulkeutui eri reittejä pitkin Eurooppaan. Nykydoggi on rakentunut monien rotujen ja vaikutusten perustalle, rotumääritelmä laadittiin 1880. Siitä ei ole täyttä varmuutta, miksi saksandogin nimitys vaihtui monissa maissa tanskandogiksi. Saksassa rotu on edelleen saksandoggi (Deutsche Dogge).

Rodun kulta-aikaa oli 1900-luvun alku. Suomessa ensimmäiset maininnat rodusta ovat vuodelta 1894. Rotu rekisteröidään väriryhmittäin: keltainen ja tiikerijuovainen muodostavat oman ryhmänsä ja viime vuonna niitä rekisteröitiin meillä 93; mustien ja harlekiinien ryhmään rekisteröintejä kertyi 83 ja sinisiin 39.

Doggi ei ole koskaan ollut suursuosiossa, jo pelkkä iso koko aiheuttaa sen, ettei rotu sovi kenelle tai minne tahansa. Pentua harkitsevan on tärkeintä huomioida valtava koko ja nopeakasvuisuus ongelmien välttämiseksi. Kasvattajan tuki on tärkeää.

Nartut ovat pehmeämpiä kuin urokset ja siksi helpommin koulutettavissa, joskin niiden mielialat saattavat vaihdella. Koulutuksen tulee perustua palkitsemiseen, rodulla ei ole palveluskoiratasoista miellyttämisenhalua, mutta määrätietoisella ja lempeällä kasvatuksella siitä on mihin vain. Moni harrastaa doggin kanssa, mutta harva kilpailee.

Rotumääritelmän mukaan doggi saa olla hieman pidättyväinen vieraita kohtaan, mutta ei arka. Ihannedoggi on lempeä jättiläinen ja mukava perhekoira. Huonot kokemukset jäävät doggien mieleen helposti. Joillain yksilöillä voi olla jopa liiallista vahtiviettiä. Rotu tulee yleensä hyvin toimeen porukassa ja on sosiaalinen.

Tanskandoggin voimakkaassa ulkomuodossa yhdistyvät jalous, tasapainoisuus, sopusuhtaiset linjat ja ilmeikäs pää. Uroksen säkäkorkeus on 80–90 senttiä ja nartun 72–84. Pää on pitkänomainen ja kapea, sen ylälinjat ovat ehdottoman yhdensuuntaiset. Korvat ovat keskikokoiset ja luonnollisesti riippuvat. Kaula on pitkä, kuiva ja lihaksikas.

Selkä on lyhyt ja lähes vaakasuora, häntä ulottuu kintereisiin ja levossa häntä riippuu luonnollisella kaarella. Rotu jakautuu kolmeen värin perusteella. Turkinhoito on helppoa, koira pestään tarvittaessa ja ennen näyttelyä. Sitä ei tarvitse eikä pidä trimmata.

Rotu on hyvin herkkä lämpöhalvaukselle. Tanskandoggi on Pevisassa, ennen astutusta tulee lonkat ja kyynärpäät olla tutkittu, ja sydän ultrattu. Kansainvälisesti katsottuna kolme suurinta terveysongelmaa ja yleisimmät kuolinsyyt ovat mahalaukun kiertymät, erilaiset syövät ja sydänsairaus DCM.

Syyskuun Koiramme-lehdessä 9/2022 on laaja rotuesittely tanskandoggista.

Kommentoi:

Koiramme