Griffon on taskuraketti; aktiivinen, haukkuherkkä ja koirasosiaalinen

Belgiangriffon on hyvin vanha, pienikokoinen rotu, jota aikoinaan käytettiin hevostalleilla rottakoirana. Nykyään se on seura- ja harrastuskoira. Rotu jakautuu kolmeksi eri muunnokseksi; karkeakarvaisiin griffon belgeen ja griffon bruxelloisiin sekä sileäkarvaiseen petit brabançoniin. 

Kaikkia karvanlaatuja voi risteyttää keskenään. Samaan pentueeseen voikin syntyä kaikkia kolmea rotumuunnosta, molempia karvanlaatuja ja kaikkia värejä. Griffonit kuitenkin rekisteröidään ja arvostellaan näyttelyissä kolmena erillisenä rotuna.

Bruxellois on väriltään punaruskea, belge musta, mustanpunainen tai musta punaruskein merkein. Petit brabanconin värit ovat samat, se eroaa muista vain lyhyen ja sileän karvanlaatunsa perusteella. Griffonien säkäkorkeutta ei ole määritelty, mutta painon tulee olla 3,5-6 kiloa.

Mitään suursuosikkeja griffoneista ei ole Suomessa koskaan tullut. Viime vuonna rekisteröitiin 67 bruxelloisia, 47 brabanconia ja 17 belgeä.

Griffonit ovat sosiaalisia ja niitä voi pitää isonkin lauman, uroksia ja narttuja yhdessä. Ne ovat viisaita ja älykkäitä, ja oppivat temppuja alta aikayksikön. Griffon reagoi haukullaan asioihin, toiset enemmän, toiset vähemmän.

Kesäkuun Koiramme-lehdessä on laaja rotuesittely griffoneista.

 

Kommentoi:

Koiramme