Pinseri on vilkas ja valpas peruskoira

Sulavalinjaisessa ja vauhdikkaassa pinserissä ei ole mitään liioiteltua. Se on keskikokoinen, hyväntuulinen, aktiivinen ja lapsiperheen arkeen soveltuva.

Pinseri on saksalainen rotu. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia rottakoirana ja tallipihojen vahtina. Rotu kävi sukupuuton partaalla toisen maailmansodan jälkeen, pelastui ja rotumääritelmä vahvistettiin vuonna 1955.

Vilkas pinseri ei sovi kaikille, ja rodulla on aiemmin ollut hieman huono maine ajalta, jolloin se oli enemmänkin vahtikoira. Pinserillä ei ole mitään ääripiirteitä, jotka herättäisivät suurta kiinnostusta. Pinseri on vain ihan tavallinen koira.

Pinseri on haastava koulutettava ja se kyllästyy nopeasti. Kasvattajat voivat myydä pennun kerrostaloon, kunhan yksinoloon panostetaan, sillä rodussa esiintyy eroahdistusta. Pinseri ei ole turhan haukkuja, muttei äänetönkään.

Rodulla ole palveluskoiramaista tarvetta miellyttää isäntäänsä. Omimmillaan pinseri on seurakoirana ja oman pihan valppaana vahtina. Se hävittää jyrsijät pihapiiristä, kaivaa myyrät koloistaan ja napsii rastaat marjapuskista.

Pinseri on sileäkarvainen, keskikokoinen ja ylväsryhtinen koira, jolla on mahdollisimman neliömäinen rakenne. Säkäkorkeus on 45–50 senttiä. Kallo on pitkänomainen, otsapenger on loiva, silmät ovat tummat ja soikeat, korvat ylös kiinnittyneet taittokorvat. Toivottava häntä on sapelimainen tai sirpinmuotoinen.

Kovimmilla pakkasilla koiran voi joutua vaatettamaan. Sallitut värit ovat punainen ja black & tan eli musta ruskein merkein.

Pinseri ja snautseri olivat alkujaan samaa rotua. Snautseria kutsuttiin karkeakarvaiseksi pinseriksi. Sittemmin tiet erosivat ja geenipooli pieneni. Jalostuksen tavoiteohjelman mukaan Suomessa on tehty vuodesta 1997 alkaen neljä roturisteytystä snautsereiden ja pinsereiden kesken.

Pinseri on Pevisassa silmien ja lonkkien osalta. Luonteeseen ja erityisesti hermorakenteeseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Lisäksi yleistyvät syövät ja allergiat aiheuttavat pelkoa.

Lokakuun Koiramme-lehdessä 10/2023 on laaja rotuesittely pinseristä.

Kommentoi:

Koiramme