Snautseri on monipuolinen koti- ja harrastuskoira

Snautseri on keskikokoinen ja luonteeltaan konstailematon koira, joka tulee yleensä hyvin toimeen lasten kanssa. Vaikka snautseri on jäänyt pienemmän serkkunsa kääpiösnautserin varjoon, on rodussa aimo annos moniin käsiin sopivaa harrastuskoiraa.
Kakkosryhmään kuuluva snautseri on lähtöisin Baijerin alueelta Etelä-Saksasta. Snautserin tyypillinen piirre, tuuhea parta, antoi rodulle nimen. Schnauz tarkoittaa viiksiä. Toinen kutsumanimi, rattler, viittaa rodun käyttötarkoitukseen rotanpyytäjänä. Rotu oli pihavahti, joka piti jyrsijät loitolla hevosten ja karjan läheltä.
Snautseri hyväksyttiin viralliseksi roduksi jo vuonna 1850 ja se sai rotumääritelmän vuonna 1880. Vuonna 1895 perustettiin Saksaan rotukerho Pinscher-Schnauzer-Klubb. Aluksi sallittuja värejä oli enemmän, mutta pippurin ja suolan värinen vakiintui rodun vallitsevaksi väriksi. Mustia snautsereita alettiin jalostaa 1930-luvulla.
Suomen ensimmäiset snautserit saapuivat Saksasta. Kasvatustyötä on tehty 1930-luvulta alkaen. Ensimmäinen pentue syntyi vuonna 1931 saksalaisen uroksen ja itävaltalaisen nartun yhdistelmästä. Parin seuraavan vuosikymmenen aikana uusia kasvattajia liittyi rodun vahvuuteen ja koiria tuotiin esimerkiksi Ruotsista ja Yhdysvalloista.
Mustat snautserit tulivat Suomeen 1950-luvun lopulla. Saman vuosikymmenen puolivälissä perustettiin Suomen Snautseri-Pinserikerho, Schnauzer-Pinscherklubben. Nykyisin snautserin rotujärjestö on Suomen Snautserikerho.
Rekisteröinnit ovat olleet tasaisella tasolla läpi vuosikymmenten, joskin vuoden 1996 typistyskielto aiheutti hetkellisen notkahduksen. Vuonna 1966 rekisteröitiin 97 koiraa, vuonna 2017 116, enimmäkseen pippurin ja suolan värisiä. Snautseri on kolmesta snautserikokomuunnoksesta harvinaisin. Suursnautsereita rekisteröidään hieman enemmän, kääpiösnautsereita lähes kymmenkertainen määrä.
Keskimääräinen pentuekoko vaihtelee vuosittain jonkin verran. Yleensä pentuja on 4–9. Mustien pentuekoko on pienempi.
Joulukuun Koiramme-lehdessä on laaja rotuesittely snautserista.