Petit basset griffon vendéen on iloinen maastomenijä

Kun mahdutetaan mukava perhekoira ja pätevä metsästyskaveri yhteen ja samaan rotuun, on tuloksena petit basset griffon vendéenin mallinen paketti. Petit on avoin ja ystävällinen, mutta metsällä sen riistavaistot heräävät.

Ajokoiraryhmään kuuluva ranskalainen petit basset griffon vendéen on bassetteihin kuuluva metsästyskoira. Ranskan sana bas tarkoittaa matalaa, mikä onkin bassettien tunnistettavin piirre. Rotu meinasi kuolla sukupuuttoon Ranskan vallankumouksen jälkeisinä aikoina, mutta rodun ystävät saivat pidettyä sen hengissä.

Petit on jalostettu metsästyskoiraksi, jolla voidaan ajaa pääasiassa pienriistaa vaikeakulkuisessakin maastossa. Karkea turkki suojelee pahimmilta risukoilta. Alkujaan petitit metsästivät ajueina, nykyään niitä käytetään jäniksen, ketun tai kauriin metsästyksessä myös yksinään. Suomen metsästysasetukseen on tulossa muutos tänä vuonna. Kauriin ajoon sallittujen rotujen säkärajaa tullaan nostamaan kymmenellä sentillä, mikä mahdollistaa kauriin metsästyksen myös petitillä.

Suomeen ensimmäinen petit saapui vuonna 1977 ja ensimmäinen pentue syntyi kaksi vuotta myöhemmin. Rodun rekisteröintimäärät pyörivät viidenkymmenen molemmin puolin. Viime vuonna rekisteröitiin tasan viisikymmentä petitiä; kolme kertaa enemmän kuin isompaa serkkua grandia.

Petitillä oli aiemmin yhteinen rotumääritelmä grand basset griffon vendéenin kanssa. Se ei toiminut, sillä pelkkä säkäkorkeuden ero määritelmässä aiheutti petitille rakenteellisia ongelmia. Suurempi grand sekä pienempi petit päätyivät eri rotumääritelmien alle. Grandilla on petittiin verrattuna kaikkea enemmän. Pidemmät korvat, pidempi pää ja häntä. Petitin kuuluu olla rungoltaan tiiviimpi. Rotuja yhdistettiin toisiinsa jonkin verran vielä 1970-luvulla.

Kätevän kokoinen petit on usein lapsiperheen valinta. Myös metsästävät naiset ovat kiinnostuneet rodusta. Muotiroduksi siitä ei ole, sillä rotu ei sovellu irti pidettäväksi vahvan riistaviettinsä vuoksi. Rotu on sosiaalinen eikä sen paikka ole yksin tarhassa. Petit on jääräpäisyydestään huolimatta on erinomainen perhekoira. Rotumääritelmän mukaan rodun tulee olla enkeli kotona ja piru metsässä.

Monen petitin kanssa harrastetaan metsästystä, mutta tämä ei näy tilastoissa, sillä vain valitettavan harva käy kokeissa. Käytännön metsästäjä saa suuremman mielihyvän hyvästä jahtipäivästä kuin koepalkinnosta. Metsästyskoirien jäljestämiskoe on rodun piirissä suosittua, kuten myös koiranäyttelyt.

Petit on basseteista vilkkain ja itsenäisin, aina ystävällinen ja reipas sekä älykäs ja tarmokas. Kouluttaminen ei välttämättä ole helppoa, sillä petit osaa olla ovela kuin kissa ja käyttää ihmisen hyväuskoisuutta hyväkseen. Tottelevaisuutta arvostaville löytyy palveluhaluisempiakin rotuja.

Petit näyttää aikuisenakin suloiselta ransukoiralta partoineen ja kulmakarvoineen. Säkäkorkeus on 34–38 senttiä ja koira on malliltaan pitkänomainen, voimakas ja kiinteä. Selkä on suora ja raajat vahvaluustoiset. Eturaajojen tulee olla suorat. Korvat ovat kapeat, ohuet, ja selvästi silmien tason alapuolelle kiinnittyneet. Alati heiluvan hännän tulee olla sapelimainen ja ylös kiinnittynyt.

Petitillä on karkea peitinkarva, jonka alla on pehmeä pohjavilla. Turkki on väriltään useimmiten musta-valkoinen, hiekanruskea-valkoinen, puna-valkoinen tai kolmivärinen. Turkkia hoidetaan nyppimällä. Aloittelijakin oppii pitämään kotikoiran turkin kauniissa kunnossa, näyttelytrimmaus vaatii enemmän opettelua. Kaikenlainen jalkojen ja pään käsittely kannattaa aloittaa jo pennun kanssa, jotta hoitotoimenpiteet onnistuvat myöhemmin.

Petit basset griffon vendéen kuuluu kondrodystrofisiin eli matalaraajaisiin rotuihin. Eturaajojen kasvuhäiriöitä näkee jonkin verran, eli joillakin koirilla on kierot etujalat. Tämä voi johtaa nivelrikkoon. Rodulla ei vielä ole Pevisa-vaatimuksia eikä jalostuksen tavoiteohjelmaa. Petit voi elää helposti 15-vuotiaaksi. Metsästyskoirille tyypilliset onnettomuudet saattavat tosin viedä jo nuoren koiran.

Huhtikuun Koiramme-lehdessä on laaja rotuesittely petit basset griffon vendéenistä.

Kommentoi:

Koiramme