Chow chow ei ole heti ystävyyttä syventämässä

Ikivanha itämainen rotu chow chow eli kiinanpystykorva on oman arvonsa tunteva, usein tyynen rauhallinen ja pidättyväinenkin koira. Siitä sanotaan, että se on ihmisen paras ystävä kuten muutkin koirat, mutta se ei ole ihmisen palvelija.

Chow chow ei ole koskaan ollut suuren koirayleisön suosikki, mutta sillä on oma, vankka kannattajakuntansa vuodesta toiseen. Suomessa on jo vuosikymmenien ajan syntynyt vajaasta sadasta puoleentoista sataan chowin pentua joka vuosi. Viime vuonna rekisteröitiin 136 pentua ja rotu mahtuu nippa nappa sadan suosituimman listalle.

Koiraroduista on paljon yleistyksiä, jotka eivät aina perustu tosiasioihin. Moni mieltää chow chown vaivalloisesti liikkuvaksi, hyllyen könyäväksi koiraksi, mutta moni kiinanpystykorva liikkuu mielellään ja hyvinkin vauhdikkaasti ja tehokkaasti.

Chow chow on useimmiten pitkäkarvainen, mutta lyhytkarvainenkin muunnos tunnetaan. Pitkäkarvaisen turkki on runsas, tuuhea, tiheä, suora ja pysty. Chow chow soveltuukin varsin hyvin kylmään Suomeen. Suomalaisia pidetään ihmisinä joskus vaikeasti lähestyttävinä, totisina, pidättyväisinä ja hiljaisina. Chow chowssa on jotain samaa, koira ei tule häntä heiluen kaikkia vieraita vastaan eikä useinkaan aloita ensimmäiseksi ystävyyden hieromista ventovieraan kanssa.

Maaliskuun Koiramme-lehdessä on laaja kymmenen sivun rotuesittely chow chowsta.

Kommentoi:

Koiramme