Valkoinenpaimenkoira koukkasi roduksi Amerikan kautta

Valkoinenpaimenkoira eli valkkari on vielä tuore rotu, mutta sen juuret ovat syvällä saksanpaimenkoiran historiassa. Saksanpaimenkoirien kantakoira periytti valkoista väriä. Saksalaisissa rotukirjoissa valkoinen saksanpaimenkoira esiintyy ensimmäisen kerran 1910-luvulla.

Kun valkoisen saksanpaimenkoiran suosio ja kehitys vahvistui Pohjois-Amerikassa, samaan aikaan Euroopassa se lähestulkoon lakkasi. 1970-luvulla rotu teki paluun, kun Sveitsiin tuotiin yhdysvaltalainen koira, joka loi uuden pohjan rodulle yhdessä muiden tuontikoirien kanssa. Tästä syystä rodun alkuperämaana pidetään nykyisin Sveitsiä, jossa valkoinenpaimenkoira tunnustettiin omaksi rodukseen vuonna 1991.

Lammas- ja karjakoirien ryhmään kuuluva valkoinenpaimenkoira hyväksyttiin FCI:n viralliseksi roduksi vuonna 2002. Suomessa ensimmäiset pentueet syntyivät vuonna 1999, mutta ne rekisteröitiin valkoisiksi saksanpaimenkoiriksi. Myöhemmin ne siirrettiin rotuunoton kautta valkoisiksipaimenkoiriksi. Monissa maissa rotuunotto on edelleen käynnissä.

Näyttävä ulkomuoto ja monet harrastusmahdollisuudet ovat nostaneet valkkarin suosiota Suomessa, viime vuonna rekisteröitiin 259 uutta tulokasta. Rodun nousu suosioon oli todella nopea.

Ensisijaisesti rotu on aktiivinen koko perheen koira. Valkkari sopii myös ensimmäiseksi koiraksi, kunhan uusi omistaja on valmistautunut hyvin ja on valmis peruskouluttamaan koiran. Valkkari on ihmisen seurassa viihtyvä koira, jonka paikka ei ole laumasta eristettynä.

Valkoisellapaimenkoiralla ei ole erityistä hyötykäyttötarkoitusta, joten jalostuksessa ei vaalita mitään tiettyä käyttöominaisuutta. Rodulla ei ole rodunomaista käyttökoemuotoa. Jalostustoimikunnan näkemys on, että luonteiden hajonta on suurta, ja arkuutta ja varauksellisuutta esiintyy joillakin yksilöillä. Tästä voi olla tavallisessa arjessa paljon haittaa.

Valkoinenpaimenkoira on voimakas, keskikokoinen ja suorakaiteen muotoinen koira. Urosten säkäkorkeus on 58–66 senttiä, narttujen 53–61. Pää on voimakas, kuonon ja kallon ylälinjat ovat yhdensuuntaiset. Korvat ovat pystyt. Häntä on sapelinmuotoinen ja tuuheakarvainen.

Rodussa on kahta karvanpituutta: keskipitkäkarvainen ja pitkäkarvainen. Karva ei saa olla liioitellun pitkää. Peitinkarvan tulee olla kovaa ja suoraa, hieman laineikas sallitaan. Ainoa sallittu väri on valkoinen, eikä pentueisiin muun värisiä synny.

Pentujen vanhemmista tulee olla lonkka-, kyynär-, selkä- ja silmätarkastuslausunto. Pentuekoko on yleensä 6–10 pentua. Elinikä on normaalisti yli kymmenen vuotta.

Marraskuun Koiramme-lehdessä on laaja rotuesittely valkoisestapaimenkoirasta.

 

 

Kommentoi:

Koiramme