Koirien raaka kohtelu siirsi suojelukoiraharrastuksen tauolle

Saksanpaimenkoiraliitto keskeyttää suojelukoirakoulutuksen salaa kuvattujen videoiden osoitettua saksanpaimenkoiria koulutettavan raa’an väkivaltaisesti Suomessa, liiton alaosastoissa. Ylen aihetta käsitellyt juttu ja A-studion tv-ohjelma keskiviikkona 24. helmikuuta perustuivat Oikeutta eläimille -yhdistyksen kuvaamiin materiaaleihin. 

Videot ovat Saksanpaimenkoiraliiton alaosastojen alaisista suojelukoirakoulutuksista Paimiosta viime vuodelta ja Ruotsinpyhtäältä vuodelta 2019. 

Yksi Suomen suurimmista rotujärjestöistä Saksanpaimenkoiraliitto sekä palveluskoiratoiminnan kattojärjestö Suomen Palveluskoiraliitto ja Suomen Kennelliitto kiirehtivät tuomitsemaan julkitulleet koulutusmenetelmät heti keskiviikkona. Liittojen mukaan ei-sallittuun koulutukseen ja ylilyönteihin on puututtava aina.

Torstaina 25.2. Saksanpaimenkoiraliitto ilmoitti keskeyttävänsä suojelukoirakoulutukset. Liitto kehotti alaosastojaan pidättäytymään suojelukoiratoiminnasta toistaiseksi. Liitto kertoo aloittaneensa selvitystyön videoilla esiintyvien henkilöiden henkilöllisyydestä. Varsinais-Suomen ja Kotkan alaosastot asetetaan väliaikaiseen toimintakieltoon. Liitto ilmoitti siirtävänsä rohkeuskoeleiriään. Rohkeuskoe on suojelutesti ja osa rodun SPL-jalostustarkastusta.

Somen keskustelupalstojen lukuisien kommenttien perusteella sähkön käyttö, piikkipanta ja potkiminen ovat koiraharrastajien tietämiä tapoja vuosien ajalta. Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström sanoi Ylen haastattelussa (24.2.), ettei hän ole ollut tällaisesta toiminnasta tietoinen.  Koiramme-lehti ei tavoittanut Baggströmiä puhelimitse eikä hän vastannut sähköpostiin torstaina aamupäivällä.  

Muista palveluskoiraroduista poiketen Saksanpaimenkoiraliitolla on erivapauksia järjestää toimintoja, jotka muilla pk-roduilla hoidetaan Suomen Palveluskoiraliiton kautta. Suojelukoira esimerkiksi tarvitsee erillisen suojelulisenssin. Lisenssin myöntää muille roduille Palveluskoiraliitto, mutta saksanpaimenkoirille Saksanpaimenkoiraliitto. Liitolla on myös oma koulutus suojelun kouluttajille, maalimiehille kun taas muiden rotujen suojelumaalimiehet kouluttaa Palveluskoiraliitto.

Kommentoi:

Koiramme