Suomelle jälleen tukku mitaleita tokon MM-kisoista

Suomi palasi mitalikantaan tottelevaisuuden MM-kilpailuissa Sveitsissä. Kultaa voittivat Maarit Hellman ja nuori bordercollienarttu Unlimited Star Gwen ja pronssia Oili Huotari ja bordercollienarttu Tending Breezy. Joukkuekilpailusta tuli myös pronssimitali. Kilpailut käytiin Bernissä 12.–15. elokuuta.

Suomalaisten menestykseen tottelevaisuuskokeen arvokilpailuissa on jo totuttu, mutta kolmivuotiaan Gwenin eteneminen MM-finaaliin ja voittajaksi hakee vertaistaan. Gwen oli ensimmäistä kertaa edustusjoukkueessa ja yllätti kokeneen ohjaajansakin.

– Ainahan kehään meno on jännää, mutta nuoren koiran kanssa isot kisat toivat kyllä ekstrajännitystä ohjaajalle. Gwennu selvitti tilanteen hyvin ja yllätykseksi päästiin jopa palkintopallille toiselle sijalle, Maarit Hellman kirjoittaa karsinnasta julkisessa Facebook-päivityksessään.

Koiran koehistoria on vakuuttava. Ensimmäisen koevuoden aikana lähes täysin pistein erikoisvoittajaluokkaan, josta koira saa heti kaksivuotiaana ykköstuloksia. Sukutaulukin on hieno. Gwen on Maaritin aiemman huippukoiran Stjernen ensimmäisestä pentueesta. Stjernen kanssa Maarit saavutti muun muassa tokon MM-hopeamitalin vuonna 2017.

Arkistokuva: Aino Pikkusaari

Maarit Hellman menestyi hienosti Gwenin emän Stjernen kanssa useita vuosia arvokilpailuissa. (Arkistokuva: Aino Pikkusaari)

Myös pronssia Sveitsissä saavuttanut Oili Huotari on nähty lukuisia kertoja edustusjoukkueessa ja palkintopallilla.

Neljä eteni finaaliin

Suomelta oli Sveitsissä täysi yhdeksän koirakon joukkue. Yksilökilpailuun pääsi 20 karsintojen jälkeen. Yksilökilpailun hopeamitalin voitti Maria Brandel Ruotsista.

Suomalaisista mukana olivat Maaritin ja Oilin lisäksi Satu Paavilainen ja bordercollie Tending Trusty, sijoitus 5:s, sekä Christa Enqvist-Pukkila ja bordercollie Gingerbell Indeed A Mess, 17:s. Hienot suoritukset lähes sadan koirakon kilpailuissa.

Joukkuekilpailun voitti Venäjä ja Ruotsi sai hopeaa.

Kuva: Maarit Karhu-Teiskonen

Ihme ja kumma, elleivät suomalaiset nouse joukkuekilpailun palkintopallille. Sveitsistä tuotiin pronssimitali. (Kuva: Maarit Karhu-Teiskonen)

 

Suomella jäätävä mitalihistoria

Vuonna 2020 tokon MM-kilpailut jäivät väliin. Vuonna 2019 mitalit ratkottiin Tshekissä. Tällöin Suomeen ei tullut mitaleita. Vain yksi koirakko, Satu Paavilainen Tending Trustyn kanssa, pääsi finaaliin. Joukkuekilpailussa Suomi oli viides.

Tätä ennen Suomella oli huima mitaliputki. Vuonna 2018 joukkuekulta tuli meille viidennen kerran peräkkäin. Hollannissa pidetyissä kisoissa Oili Huotari voitti aiemman koiransa Tending Occultin kanssa pronssia kuten myös Belgiassa vuonna 2017. Näissä samoissa kisoissa Maarit Hellman voitti hopeamitalin.

Vuonna 2016 suomalaiset ottivat täyspotin ja voittivat Moskovassa kaikki yksilömitalit joukkuekullan lisäksi. Italiasta 2015 Suomi sai joukkuekultaa ja hopeamitalin. Samoin sujuivat kotikilpailut Helsingissä 2014, tuloksena joukkuekulta ja yksilöhopea.

Tokon MM-kilpailujen edustusjoukkueeseen 2021 kuuluivat Christa Enqvist-Pukkila ja Gingerbell Indeed A Mess, Maarit Hellman ja Unlimited Star Gwen, Oili Huotari ja Tending Breezy, Katja Kiviaho ja Saunajaakon Comet, Emmi Lavikka ja Tending Piraya, Mari Leiviskä ja Tending Panther, Satu Paavilainen ja Tending Trusty, Pipsa Sahrman ja Tending Pleasure ja Maarit Karhu-Teiskonen ja Tending Wishful. Joukkueenjohtajana toimii Pirkko Bellaoui. 

 

 

Kommentoi:

Koiramme