Rally-tokon SM-kisoissa lähes 200 koirakkoa

Rally-tokon SM-tittelin yksilökisassa saavuttivat Csilla Bakos ja belgianpaimenkoira malinois M’herceg du Clan du Diable. Kisaan osallistui lähes 200 koirakkoa, jaossa oli niin yksilö- kuin joukkuemestaruus. Hyvinkään Koiraurheilijoiden hallilla pidetyissä kisoissa oli upea tunnelma koko viikonlopun läpi ja kaikkia tsempattiin tasapuolisesti. Kisat saivat paljon kiitosta osallistujilta.

SM-kisoissa kilpaillaan normaalin kisan tavoin alokas-, avoin-, voittaja- ja mestariluokassa. Erona tavalliseen kisaan on se, että mestariluokassa jaetaan voittajalle SM-titteli ja se kisataan kahdessa osassa.

Ensimmäinen kilpailu on karsintakisa, josta karsitaan 20 parasta hyväksytyn tuloksen saanutta koirakkoa. Nämä kilpailevat finaalissa uudestaan. Kahden kilpailun pisteet lasketaan yhteen ja korkeimmat yhteispisteet saanut on suomenmestari.

Muiden kuin mestariluokan osallistujien täytyy kuulua johonkin joukkueeseen, mutta joukkueeseen saa myös osallistua mestariluokasta. Joukkueessa voi olla 3–5 koirakkoa. Jokaisessa luokassa jaetaan palkintosijat, mutta joukkueiden kilpailijoiden kolmen koiran yhteenlasketut pisteet ratkaisevat joukkuepalkintosijat, siten että alokas- tai avoinluokasta on kaksi parasta tulosta ja voittaja- tai mestariluokasta yksi paras tulos.

Lauantain mestariluokan karsinnoista finaaliin asti pääsi kymmenen eri rodun koiria. Rotukirjo oli rally-tokolle tyypillisesti hyvin laaja. Mestariluokan karsinnoissa jopa viisi koirakkoa sai täydet 100 pistettä, ja palkintosijat ratkaistiin suoritusnopeudella. Pisteraja finaaliin oli 95 pistettä.

Lauantain kilpailun voitti kaksivuotias whippet Of Streamline Blue Luster, tutummin Didi omistajansa Siiri Virtasen kanssa. Suoritus oli täyden sadan pisteen arvoinen ja päivän nopein. Katsojat ihailivat suoritusta, sillä Didistä näki, että se silminnähden nautti tekemisestä ohjaajansa kanssa.

Yksilökisan SM-tittelin vei jo toistamiseen nokialainen Csilla Bakos ja hänen 8,5-vuotias belgianpaimenkoiransa, malinois M’herceg du Clan du Diable, kotoisemmin Ham. Aiempi SM-voitto on vuodelta 2019.

Lauantaina karsintakilpailusta irtosi täydet 100 pistettä ja sunnuntaina finaaliradalta 98. – Jos huomaan, etteivät treenit maistu minulle tai Hamille, niin sitten pidetään ihan lyhyet treenit. Vapaapäivät ovat tärkeitä, ja viikon aikana 1–3 päivänä ei treenata mitään suurempaa vaan leikitään, lenkkeillään tai ihan vaan istuskellaan yhdessä sohvalla, Csilla Bakos kertoi. 

Hopeamitalistit Carita Kuparinen ja bordercollie Saunajaakon Alfa Romeo jäivät 2,5 pisteen päähän. Pronssille ylsi vain pisteen hopeamitalista jäänyt Jenni Mansikkala ja novascotiannoutaja Siipiveikon Repohännän Unelma, jotka olivat ensikertalaisia SM-tasolla.

Lähes 40 joukkueen joukosta voittajaksi selvisi T-team Sport Dogs, joka koostui Tending-kennelin bordercollieista. Kaikki joukkueen viisi koiraa saivat yli 90 pistettä, ja lopputuloksiin huomioon otettujen kolmen parhaan suorituksen yhteenlasketut pisteet olivat huimat 299. Joukkuekilpailussa taisto palkintosijoista oli tiukkaa, sillä hopeasijalle yltänyt Golden Ring kerrytti vain yhden pisteen vähemmän. Pronssijoukkue Sawon Agilityurheilijat oli pisteen päässä hopeasta.

Marraskuun Koiramme-lehdessä 11/2021 on laaja raportti SM-kisasta.

Tulokset

Yksilökisa
1. belgianpk. malinois M’herceg du Clan du Diable ohj. Csilla Bakos 198 p, 2. bordercollie Saunajaakon Alfa Romeo ohj. Carita Kuparinen 195,5 p, 3. novascotiannoutaja Siipiveikon Repohännän Unelma ohj. Jenni Mansikkala 194,5 p, 4. novascotiannoutaja Belle Fox Playful Pirre ohj. Anna Koski 194 p, 5. australiankelpie Cefeus Wonderful Ylva II ohj. Angelica Leiman 194 p, 6. bordercollie Redteams’s Bean ohj. Taina Määttänen 194 p, 7. belgianpk. malinois Kutinan Xuurvili ohj. Eija Heinonen 193,5 p, 8. whippet Of Streamline Blue Luster ohj. Siiri Virtanen 193,5 p, 9. kultainennoutaja Joystep’s Design By Iceman ohj. Anneli Tuulio 193p, 10. bordercollie Demzina’s Blue Ace ohj. Heli Piirainen 191 p.
Joukkuekisa
1. T-team Sport Dogs 299 p, 2. Golden Ring 298 p, 3. Sawon Agilityurheilijat 197 p, 4. Sievin Kennelkerho 296 p, 5. Hakunilan Seudun Koiraharrastajat 294 p, 6. Novascotiannoutajat 291 p, 7. Tampereen Seudun Koirakerho 289 p, 8. Labradorinnoutajakerho 289 p, 9. Turun Seudun Agilityurheilijat 289 p, 10. Itä-Helsingin Agilityharrastajat 288 p.

Kommentoi:

Koiramme