Vesipelastuksen mestaruus ratkesi ajan perusteella

Riikka Viinikka uusi saksanpaimenkoira Vinkan, Qarma z Gargamellun kanssa vesipelastuksen suomenmestaruuden tiukan kilpailun jälkeen. Voittajakoirakko saatiin selville vasta liikkeisiin käytetyn kokonaisajan laskemisen jälkeen, sillä myös toinen koirakko Irina Tiitinen ja labradorinnoutaja Amie, Ethusan Neitsyt, saivat suorituksesta täydet sata pistettä.

Kulta- ja hopeamitalistit olivat ajankin perusteella päivän parhaimmistoa. Vinka selvitti kuitenkin neljä liikettä lähes puoli minuuttia nopeammin kuin Amie ja oli nopein kaikista 14 koirasta. Pronssia saivat Mari Kinnunen ja labradorinnoutaja Lindbiski Metsäpaimenetar 97 pisteen tuloksella.

Uran ensimmäinen SM-kilpailu yllätti iloisesti Irina Tiitisen ja Ethusan Neitsyen. Kotiin vietiin hopeamitali. – Nyt vepe jää taustalle ja ensi kesänä keskitymme verijälkeen, Irina kertoi suunnitelmia osaavan koiransa kanssa.

Kylmiltään kokeeseen

Viinikka sai kisapaikan itseoikeutetusti viimevuotisen voiton ansiosta eikä paria ole nähty kertaakaan kokeissa Muuramen SM-kilpailujen jälkeen. – Treenattu toki on, mutta kokeisiin ei ehditty, kun oli kiirettä muiden lajien kanssa, Riikka Viinikka kertoi palkintojenjaon ja melkoisen kylmän voittouintinsa jälkeen.

Kuva: Birgit Halkio

Jos tulivat viime vuoden mestarit kylmiltään kokeisiin, niin kylmää oli luvassa myös kokeen jälkeen - ohjaajalle. Lämpötila oli ehtinyt laskea lähelle kymmentä astetta. (Kuva: Birgit Halkio)

Viime kesänä pari teki hienon nousujohteisen uran juuri vepessä, nousi voittajaluokkaan ja sai viidessä kilpailussa kuudesta täydet sata pistettä. Valioituminen toteutui tänä kesänä näyttelykäynnin jälkeen. Lisäksi koirasta on tullut käyttövalio hausta ja peltojäljeltä.

– Tiesin Vinkan kyllä osaavan liikkeet hyvin, mutta en uskonut, että meillä voisi käydä toistamiseen samanlainen tuuri ja voittaisimme mestaruuden, Riikka hämmästeli rannalla.

Hivenen tuuria kyllä tarvittiin. Vinka järjesti ohjaajalleen loppuvedoilla pienen yllätyksen ja oli kääntyä liian aikaisin takaisin hukkuvan pelastamisessa. Riikka antoi kierrä-käskyn niin tehokkaasti, että rannalla olevatkin hätkähtivät. Jälkeenpäin tätä hetkeä naurettiin monta kertaa.

 

Kuva: Birgit Halkio

Vasemmalta hopeamitalistit Irina Tiitinen ja Ethusan Neitsyt, palkintotuomari Katja Heinonen, kultakoirakko Riikka Viinikka ja Qarma z Gargamellu, ylituomari Liina Lehtonen sekä pronssimitalistit Mari Kinnunen ja Lindbiski Metsäpaimenetar. (Kuva: Birgit Halkio)

Kuva: Birgit Halkio

Myös Mari Kinnunen oli ensimmäisissä SM-kilpailuissa ja hyvin otettu koiransa suorituksista. Lindbiski Metsäpaimenetar sai korkeat pisteet ja pari nappasi pronssimitalin. Kuvassa on alkamassa ensimmäinen liike toisen veneen nouto. (Kuva: Birgit Halkio)

 SM-kilpailut käytiin Ruovedellä. Pirkanmaalla on järjestetty vain kerran aiemmin lajin ylin arvokilpailu, vuonna 2005. Ylituomarin pestin hoiti Liina Lehtonen ja järjestäjänä toimi Suomen Landseeryhdistys.

Kuva: Birgit Halkio

Labradorinnoutaja Läppiksen Corinna Paulaner sai 96 pistettä ja oli neljäs. (Kuva: Birgit Halkio)

Kuva: Birgit Halkio

Australianpaimenkoira Ounou Mahtava Merirosvo oli viides, pisteitä 92. (Kuva: Birgit Halkio)

Kuva: Birgit Halkio

Belgianpaimenkoira High-Spirited Honca jäi pisteen päähän ykköstuloksesta. (Kuva: Birgit Halkio)

Kuva: Birgit Halkio

Kultainennoutaja Tiitulan Juhannusneito oli yksi kuudesta ykköstulokseen yltäneistä koirista. (Kuva: Birgit Halkio)

Kuva: Birgit Halkio

Hollanninpaimenkoira Kare-Saran Ai'ka Kelmi keräsi liikkeistä 88 pistettä. (Kuva: Birgit Halkio)

Kuva: Birgit Halkio

Kiharakarvainen noutaja Isabis Kirkland Kipper oli rotunsa ensimmäinen edustaja SM-kisoissa. (Kuva: Birgit Halkio)

Labradorinnoutaja Brufinn Dark Dance oli samasta yhdistyksestä kuin kilpailun voittaja ja toiseksi tullut.

Rushes Next Love oli SM-kokeen toinen kultainennoutaja. Yhteensä rotuja oli kahdeksan.

Kuva: Birgit Halkio

Bordercollie Hero oli kolmatta kertaa SM-kilpailuissa. (Kuva: Birgit Halkio)

Labradorinnoutaja Vesipedon Merikotka osallistui uransa ensimmäisiin mestaruusmittelöihin.

Kuva: Birgit Halkio

Usvalammen Sirius on valmiina ensimmäiseen liikkeeseen. (Kuva: Birgit Halkio)

 

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme