Palveluskoiraliiton uusista lisenssimaksuista nousi haloo

Palveluskoiraliiton päätös ottaa käyttöön lisenssimaksut kiukuttaa monia. Etenkään rally-tokon harrastajat eivät 50 euron vuotuista lisämaksua purematta niele.

SPKL uutisoi syyskuun lopussa, että vuoden 2018 alusta alkaen koiranohjaajat tarvitsevat maksullisen lisenssin voidakseen kilpailla liiton koe- ja kilpailulajeissa. Päätös koskee suurinta osaa liiton lajeja. Jo ennestään on suojelukokeessa ollut kertaluontoinen suojelulisenssi, joka on voimassa pysyvästi ja sille on erilliset hakuohjeet.

Lisenssivaatimus ei koske käyttäytymiskoetta (BH), kansallista pelastuskoirakoetta, opastuskoetta, luonnetestiä eikä MH-luonnekuvausta. Sen sijaan kaikki perinteiset palveluskoiralajit, sekä viime vuonna Kennelliitolta Palveluskoiraliitolle siirtyneet tottelevaisuuskokeet, koiratanssi ja rally-toko laitetaan lisenssin piiriin.

Rally-toko on saavuttanut nopeasti suosiota matalan kilpailukynnyksen lajina. Vuonna 2014 rally-tokossa oli 2700 suoritusta. Viime vuonna kokeita pidettiin jo yli 200 ja suorituksia kertyi 10150. Koirantanssin kisastartteja oli viime vuonna 376. Tottelevaisuuskoesuorituksia oli 5500.

Jokainen lisenssin haltija vakuutetaan koe- ja kilpailutilanteissa tapaturman varalta. SPKL-lisenssin hintaan sisältyy myös Palveluskoirat-lehden vuosikerta. Lisenssi on voimassa kalenterivuoden kerrallaan ja se on henkilökohtainen. Ohjaaja voi yhdellä lisenssillä osallistua kaikkien Palveluskoiraliiton hallinnoimien lajien kokeisiin ja kilpailuihin.

Kaikki muut koeosallistumisvaatimukset säilyvät ennallaan. Palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin osallistuvan koiranohjaajan on edelleen oltava jonkin Suomen Palveluskoiraliiton jäsenyhdistyksen jäsen. Palveluskoirakokeiden koetoimitsijoiden ja tuomareiden tulee jatkossakin olla Palveluskoirat-lehden tilaajia, mutta lisenssinhaltijan ei tarvitse tehdä erillistä lehtitilausta.

Palveluskoiraliitto sanoo tiedotteessaan, että kilpailulisenssillä pyritään tukemaan koe- ja kilpailutoiminnan tasapuolisuutta lajista riippumatta. ”Lajikirjo on suuri, mikä johtaa väistämättä myös työmäärän ja kustannusten kasvamiseen. Pyrimme jatkuvasti kehittämään sekä koe- ja kilpailutoimintaa tukevia sovelluksia, että toimihenkilökoulutusta. Tähän on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: pakollinen henkilöjäsenyys virallisissa kokeissa ja kilpailuissa kävijöille, tai lisenssimaksu. Käytännössä nämä johtavat kokeissa kävijän näkökulmasta täsmälleen samaan lopputulokseen – vuosittaiseen maksuun niille, jotka aikovat käydä kokeissa. Henkilöjäsenyys on sääntöteknisesti huomattavan monimutkainen prosessi. Siksi lisenssi”, avataan päätöstä liiton tiedotteessa.

Etenkin sosiaalisessa mediassa lisenssipakko on herättänyt kiivasta vastustusta. Moni kokee Palveluskoiraliiton paikkaavan lisenssipäätöksellään talouttaan. Lisenssin väitetään myös olevan Palveluskoirat-lehden pakkomyyntiä. Kilpailustarttien ennustetaan laskevan voimakkaasti, jopa romahtavan esimerkiksi rally-tokossa.

Lähde: http://www.palveluskoiraliitto.fi/

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme