Palveluskoirien SM-kisat vaarassa peruuntua

Palveluskoirien suomenmestaruuskilpailut ovat vaarassa jäädä pitämättä. Suojelun SM-kisat pystytään järjestämään, kansallisten lajien ehkä ei.

Palveluskoirien kotimaisten lajien (jälki, haku, viesti, etsintä, opastus) SM-kisat on järjestetty kymmenien vuosien ajan joka vuosi. Nyt ne saattavat peruuntua ensimmäistä kertaa. Joka tapauksessa hyvin todennäköisesti kokeet hajaantuvat, sillä suojelukokeelle eli ipolle on järjestäjät valmiina Varsinais-Suomessa. Päätökset vain puuttuvat vielä.

– Jouduimme perumaan hallituksen kokouksen, joten turkulaisten anomus jäi virallisesti käsittelemättä, kertoi liiton varapuheenjohtaja Eija Rytkönen viime viikon lopulla. Hän tuuraa sairaslomalla olevaa puheenjohtaja Tapio Toivolaa.

Porvoon Palveluskoirat puolestaan on joutunut nostamaan kädet pystyyn kansallisten lajien SM-kisojen järjestämishankkeessaan, koska yhdistys ei pysty yksin hoitamaan isoa viikonlopun mittaista tapahtumaa, eikä kaveriksi ole luvannut lähteä yksikään muu yhdistys.

–  Peukuttajia kyllä riittää, mutta ei tekijöitä, ja aika alkaa loppua, harmittelee yhdistyksen puheenjohtaja Maarit Isaksson, joka istuu myös liiton hallituksessa. Isoin ongelma on suuritöinen jälkikoe, sillä 20:ta voittajaluokan jälkeä varten tarvittaisiin runsaasti metsäistä maastoa sekä paljon talkoolaisia.

SM-kilpailujen järjestäminen on ollut aiemminkin vaakalaudalla, mutta tähän saakka kokeet on lopulta saatu pidettyä. Toistuvien ongelmien vuoksi koelajien eriyttämisestä on käyty keskustelua, mutta tätä vaihtoehtoa enemmistö harrastajista ei ole pitänyt hyvänä. Nyt epäillään, että tilapäinen ratkaisu muuttuu pysyväksi ja vuoden tärkein palveluskoiraharrastajat kokoava kilpailu jää historiaan. Viime vuonna SM-kisat järjestettiin Paimiossa, ja järjestelyistä vastasi kolme yhdistystä.

Huom. Katso lisää Koirauutiset-palstalta, joka päivitetty 27.2.2018.

Kommentoi:

Koiramme