Koiratanssin PM-kisoista odotetaan mitaleita

Suomen koiratanssimaajoukkueessa odotetaan jo innokkaasti tulevaa viikonloppua. Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään Koiramessuilla 15. ja 16. joulukuuta. Taitoja mitellään vapaatanssissa ja seuraamisessa musiikin tahdissa.

Suomea edustaa molemmissa lajeissa täysi nelihenkinen joukkue. Myös Ruotsista ja Tanskasta tulee täydet joukkueet, mutta Norjasta on vain yksi osallistuja. Lauantaina ratkotaan joukkuemestaruus ja sunnuntaina yksilömitalit. Kilpailuista odotetaan tiukkoja ja samalla viihdyttäviä. Rotuvalikoimassa riittää myös katsottavaa.

– Ensimmäiset yhteistreenit meillä on vasta perjantaina virallisissa harjoituksissa, mutta kaikki tuntuu olevan kunnossa. Joukkuehenki on hyvä, voitot ovat mielessä ja kaikkemme teemme, välittää Suomen joukkueenjohtaja Katja Tamminen kisaajien tunnelmia.

Joukkue koostuu sekä kokeneista että arvokilpailu-uraa aloittelevista koirakoista. Jäsenistä Sanna Lipponen on mukana sekä vapaamuotoisessa freestylessä että taitavaan seuraamiseen perustuvassa HTM:ssä. Myös näissä lajeissa suomalaiset ovat päteviä. – Varsinkin tekninen osaaminen on huippua, mutta maailman kärkeen verrattuna häviämme hieman esiintymisessä. Enemmän voisimme eläytyä tanssin tunnelmiin. Venäläiset ovat tässä aivan omaa luokkaansa, Tamminen sanoo.

Kellontarkka Flow

Vapaatanssissa nähdään arvokilpailuissa vuosia menestyneet Nadja Böckerman ja 6-vuotias bordercollie Cabaroo Magma Flow. Koirakko voitti reilu kuukausi sitten jo viidennen suomenmestaruutensa erinomaisella tuloksella. – Oikein hyvältä näyttää. Treenit ovat menneet hyvin, Nadja kertoi muutama päivä ennen kilpailuja.

– Vahvuutemme ovat Flow’n taidot. Se on kellontarkka ja haluaa tehdä kaiken oikein. Sillä on myös ilmiömäinen kyky vaihtaa hetkessä tyyliä esimerkiksi nopeudesta tarkkuuteen.

PM-kilpailuissa koirakko on ollut pronssilla vuonna 2014. Parhaaksi arvokisatulokseksi Nadja nostaa ilman muuta samana vuonna saavutetun MM-joukkuehopean. – Sen voin jo sanoa, että viikonloppuna täällä käydään kovat kilpailut. Olin juuri tuomaroimassa Ruotsin mestaruuskilpailut, ja ruotsalaisten joukkue on erittäin taitava, kuten tiedän tanskalaistenkin olevan.

Sanna Lipponen on myös kilpaillut paljon. Tuoreimmat kolme mitalia ovat SM-kilpailuista. Freestyle-joukkueeseen valittu 9-vuotias bordercollie Dragunovtiger eli Nova sai SM-kisoissa pronssia. HTM-joukkueessa puolestaan on vasta 4-vuotias bordercollie Saunajaakon Blitzen, Rin, joka nappasi Sannan kanssa SM-kultaa Novan kuonon edestä ja puolustaa viimevuotista PM-kultaa.

Katri Lehmonen ja 8-vuotias saksanmetsästysterrieri Tammitörmän Smaragdi kävivät kesällä korkkaamassa freestylen MM-areenat ja sijoittuivat Ylöjärvellä SM-kisoissa neljänneksi. Edustusjoukkueen ensikertalaisena vapaatanssia pääsee esittämään Jessica Varjonen tsekinpaimenkoira Candyn kanssa.

Pieniä muutoksia ohjelmassa 

Sannan ja Rinin lisäksi HTM-joukkueessa ovat SM-pronssille tanssineet 10-vuotias kiinanharjakoira Kuutarhan Jääkukka ja Anna Mäkinen sekä ensikertalainen Sanna Tiilikainen ja 8-vuotias bordercollie Cabaroo Keen-Eye Annie. Konkarikaartia edustaa Susanna Ekblom, joka osallistuu PM-kisoihin 5-vuotiaan shetlanninlammaskoira Taikapennin Cha-Chan kanssa. – Olen innostunut. Näihin kisoihin on valmistauduttu pitkään, Susanna kertoo.

Koiratanssiharrastuksensa huippuhetkeksi Susanna nimeää MM-joukkuekullan voiton vuonna 2012. PM-kilpailuista on pronssia. – Nyt esitän saman ohjelman kuin tämän vuoden MM- ja SM-kisoissa, tosin loppua on hieman muutettu. Briillä on hyvä tekninen osaaminen, se on iloinen, ja toivon, että yhteistyömme välittyy tuomareille.

Joukkueiden varakoirakkoina ovat vapaatanssissa Tiina Paavola ja kultainennoutaja Häämörin Aamujumppa ja HTM:ssä Marjaana Lohivirta ja bouvier Brezel von der Ruppy. Edustusjoukkueet on valinnut koiratanssia hallinnoiva Suomen Palveluskoiraliitto.

PM-kilpailujen tuomareina toimivat molempina päivinä Claudia Moser Sveitsistä ja Johanna Mamrelund Ruotsista sekä Johanna Saariluoma lauantaina ja Henna Meriharju sunnuntaina.

Kilpailut käydään ykköshallissa. Avajaiset ovat lauantaina heti kello yhdeksän jälkeen ja ensimmäisenä on vuorossa HTM. Freestyle alkaa kello 11 jälkeen. Sunnuntaina finaalit alkavat kello 10 jälkeen.

 

Kommentoi:

Koiramme