Hengenlähtö lähellä hallin romahduksessa Valkealassa

Koirahallin sortumisessa Kouvolan Valkealassa oli ainekset vakavaan onnettomuuteen. Puolet entisestä kasvihuoneesta tuhoutui täysin sunnuntai-iltana 3. helmikuuta. Juuri onnettomuushetkellä halli oli onneksi tyhjillään. – Sieltä ei olisi kukaan selviytynyt, kertoo hallin omistaja ja koira-alan yrittäjä Maria Seppänen maanantaina iltapäivällä.

Halli on romahtanut kello seitsemän ja yhdeksän välisenä aikana illalla. Seitsemän aikoihin pihassa on käynyt auraaja. Kun seuraava omatoimivuoron varannut asiakas tuli paikalle yhdeksäksi, toinen puoli hallista oli palasina maassa.

Syytä ei vielä tiedetä. Hallin katolla ei ollut yrittäjän mukaan sen enempää lunta kuin tavallisestikaan talvikaudella. – En usko, että yksinomaan lumi olisi tähän syynä. Luultavasti illan jäähileinen myrsky vaikutti romahdukseen. Halliin otti aina kovasti pohjoistuuli, ja esimerkiksi huonossa säässä kyltit irtosivat usein seinästä, Seppänen sanoo.

Koira kieltäytyi menemästä sisälle

Ilmeisesti halli oli natissut liitoksissaan jo jonkin aikaa. Hallissa oli ollut viimeinen ryhmä sisällä kello viideltä. Jäsenet eivät huomanneet mitään, mutta yksi koirista ei ollut suostunut menemään sisälle lainkaan. – Olihan halli myös vanha, ja esimerkiksi kovassa myrskyssä tuuli pääsi kyllä sisälle.

Homeetta-yrityksen omistaja Maria Seppänen osti kasvihuoneen Jokelan teollisuusalueen läheltä kymmenisen vuotta sitten. Toisen puolen M-Areenaksi nimetystä hallista omistaa Kouvolan Seudun Seurakoirakerho. Tämä puoli säästyi tuholta, mutta on nyt käyttökiellossa. Kerhon rakentama väliseinä ja sen takana oleva hallin osa pysyivät pystyssä.

Hallissa oli paljon toimintaa. Seppänen arvioi, että viikoittain tiloja käytti jopa 300 koirakkoa. –Jos halli olisi romahtanut vaikka tänään maanantai-iltana, siellä olisi ollut koko illan harrastajia paikalla.

Seppäsen omaan yritystoimintaan hallissa kuului paljon agilitytreenejä. Onnettomuudessa tuhoutui myös estekalusto ja paljon muuta tarvikkeistoa. – Sisällä oli lisäksi talvisuojassa ulkokentän telineet, eli erittäin suuri menetys tämä on minulle. Voin jatkaa ongelmakoirakoulutuksia, mutta mistään muusta en nyt osaa sanoa mitään. Hallilla oli vakuutus, jonka sisältöä selvitetään, mitä se korvaa.

Rakenteissa vaurio?

Kouvolan pelastustoimi sai hälytyksen paikalle myöhään sunnuntai-iltana. – Tiesimme, että hallissa ei ollut ketään sisällä. Ajoimme katsomaan tilanteen ja eristimme alueen, kertoo päivystävä palomestari Antti Tenhunen Kouvolan paloasemalta.

Pelastustoimen ja rakennusvalvonnan edustajat kävivät onnettomuuspaikalla maanantaina aamulla arvioimassa onnettomuutta. Romahduksen syyn tutkiminen on vasta alkanut. – Yksi osatekijä oli mahdollisesti lumi, mutta hallissa on myös voinut olla jokin mekaaninen vaurio jossain kohtaa, Tenhunen arvioi.

Nyt tapahtunut halliromahdus oli talven ensimmäinen Kouvolan paloaseman alueella. – Pitää koputtaa puuta. On vielä ollut pakkasta, mutta kun sää lämpenee ja tulee nuoskaa, niin lumen painosta voi tulla ongelmia.   

Näyttely ehkä peruutetaan

Hallissa piti olla ryhmänäyttely jo kuukauden kuluttua, maaliskuun toisena päivänä. Tieto onnettomuudesta sai puhelimet soimaan heti maanantaiaamusta alkaen. Vaihtoehtoja mietitään kuumeisesti. – Aikaa on vain kovin vähän. Voi olla, että ainoa ja paras vaihtoehto on näyttelyn peruuttaminen, kertoo näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Ari Leppänen.

Näyttelyä varten pitäisi löytää halli, johon saa sisälle kuusi kehää ja ulos ainakin yhden kehän. Ilmoittautumisaikaa on vielä viikon verran, joten aivan tarkkaa osallistujamäärää ei tiedetä. – Mikäli näyttely on samansuuruinen kuin aikaisempina vuosina, koiria tulee 350–550. Ei lähistöllä kovin paljoa ole sopivia tiloja.

Entinen kasvihuone ennätti olla koiraharrastajien käytössä kymmenisen vuotta.

 

Kommentoi:

Koiramme