Koirakeskuksen kehitysedellytykset parantumassa

Tuomarinkylän läpi suunnitellun raitiotien linjaaminen toisin sai kannatusta ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselta (kesk.) vinttikoiraradalla pidetyssä yleisötapahtumassa. Vaihtoehtoisen reitin on valmistellut Pro Tuomarinkylä -liike, ja sitä esiteltiin yhteistyöryhmän talviriehassa sunnuntaina 10. helmikuuta. – Tämä vaihtoehto toisi kaupungille säästöä, koska se olisi halvempi toteuttaa. Valtionosuushan on kiinteä summa, Tiilikainen huomautti.

Koillis- ja Pohjois-Helsingin liikennöintiä aiotaan parantaa korvaamalla nykyinen Helsingin Rastilasta Vantaan Myyrmäkeen kulkeva runkolinja 560 Jokeri 2 -pikaraitotiellä. Reitti oikaisisi Malmin Kirkkopuiston, Pukinmäenkaaren ja Tuomarinkylän kartanoalueen läpi Vanhalle Tuusulantielle.

Joukkoliikenneyhteyksiä haluaisivat kaikki parantaa, mutta Pro Tuomarinkylä -liike näkee paljon paremman reitin kulkevan pohjoisempana nykyistä runkolinjaa pitkin. Tällöin raitioliikenne palvelisi laajasti Koillis-Helsinkiä. – Samalla muun muassa virkistys- ja harrastuskäytön kannalta tärkeä kartanoalue säilyisi pikaraitiotien aiheuttamilta ympäristömuutoksilta, esittelee arkkitehti Micki Schnitzler.

Koko ajan tehdään töitä

Onneksi vielä on aikaa, sillä uusien pikaraitoteiden sijainti tarkentuu vasta ensi vuosikymmenellä tai myöhemmin asemakaavan laatimisen yhteydessä. – On kuitenkin tärkeä olla koko ajan aktiivinen, arkkitehti muistuttaa.

Samaa sanoo yhteistyöryhmän puheenjohtaja Anu Heinonen. Vaikka koiraharrastajatkin saivat huokaista viime marraskuussa, kun KHO kumosi osan Helsingin kaupungin yleiskaavasuunnitelmista, niin uurastus kaava-asioiden parissa jatkuu. – Olemme jättäneet lausunnot kaupungin uudesta yleiskaavaversiosta. Ei sekään ole huippuhyvä, mutta parempi kuin ensimmäinen, Anu kertoo.

Myös maakuntakaavan päivitys on meneillään. Pro Tuomarinkylä -liike pitää tärkeänä Tuomarinkartanon alueen säilyttämisen nykyisellään pääasiassa virkistys- ja viheralueena. – Näin suojeltaisiin tätä hienoa aluetta kaupungin liialta rakentamisinnolta, puheenjohtaja sanoo.

Myös Kimmo Tiilikainen näkee Tuomarinkylän kartanoalueen olevan keidas keskellä kaupunkia ja toivoo, että tällaisia paikkoja osattaisiin pitää vetovoimatekijöinä. – Olen myös sitä mieltä, että paikallista näkemystä tulee kunnioittaa. Täällä tehtävä työ on minusta lähidemokratiaa parhaimmillaan, ministeri kiittelee.

Kaikkea rakentamista ei yhteistyöryhmä vierasta. Esimerkiksi alueen nykyiseen toimintaan sopiva toimitilatyyppinen rakentaminen saa vihreää valoa. – Alustavastihan on muun muassa ideoitu, josko täältä löytyisi sopiva paikka Kennelliiton ja Ratsastajainliiton yhteiselle toimistorakennukselle. Yksi neuvottelu on käyty ja toista suunnitellaan, Micki Schnitzler kertoo.

 

Kommentoi:

Koiramme