Norjan agilitymaajoukkue ei pääse MM-kisoihin

Norjassa asuvien koirien osallistumiskielto Kennelliiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa jatkuu syyskuun loppuun. Norjan joukkue ei siis osallistu agilityn MM-kisoihin tällä viikolla Turussa.

Tilanne arvioidaan uudelleen tarvittaessa jo ennen syyskuun loppua, mikäli uutta tietoa ilmenee. Syynä tapahtumakieltoon on Norjassa ilmennyt vakava koirien veriripulitautitilanne. 

Norjan Kennelliitto tiedotti 16. syyskuuta, että Norjassa koirilla ilmenneen vakavan veriripulitaudin takia kokeet, kilpailut ja koiranäyttelyt Norjassa on peruttu toistaiseksi siihen saakka, kunnes Norjan viranomaisilta saadaan uutta tietoa tautitilanteesta. Norja ei lähetä maajoukkueita kansainvälisiin arvokilpailuihin ulkomaille, ja Norjan Kennelliitto myös suosittaa, että norjalaiset koiranomistajat eivät osallistu koiratapahtumiin ulkomailla. Norjan Kennelliitto on tiiviissä yhteydessä maan eläinlääkintäviranomaisiin, ja tilannetta selvitetään. 

Norjan eläinlääkintäviranomaisten tarkennettua ohjeitaan siitä, miten koirien kanssa tulee toimia Norjassa, Norjan Kennelliitto on päättänyt 17.9.2019 sallia eräiden kokeiden ja kilpailuiden järjestämisen maassa. Viranomaisten ohjeiden mukaisesti kaikki nämä kokeet ja kilpailut ovat sellaisia, joissa koirien kontaktia toisiinsa voidaan rajoittaa.

Tautitapaukset Norjassa sairastuneilla koirilla ilmenevät verisenä ripulina, oksennuksena ja nopeasti heikkenevänä yleiskuntona.

Suomen Kennelliitto seuraa tilannetta ja tiedottaa asiasta heti, kun uutta tietoa on. Myös Ruotsin ja Tanskan kennelliitot ovat päättäneet jatkaa Norjassa asuvien koirien koe-, kilpailu- ja näyttelykieltoa 30.9.2019 saakka.

Koirien terveyden ja hyvinvoinnin valvonnasta Suomessa vastaava Ruokavirasto on saanut ilmoituksia yksittäisistä veriripulitapauksista Suomessa, mutta ei samanlaisina ryppäinä kuin Norjassa. Ruokaviraston mukaan veriripuli on maailmalla tunnettu tauti. Suomessa tavatut tapaukset eivät tartu koirasta toiseen. Koirien tautitilanne on Suomessa hyvä. Myöskään Ruotsissa tai Tanskassa ei ole raportoitu vastaavanlaisia tarttuvia tautitapauksia.

Tietoa tilanteesta päivitetään Norjan Kennelliiton verkkosivuille ja Suomen Kennelliiton verkkosivuilla Kysymyksiä ja vastauksia -palstalle.

Kommentoi:

Koiramme