Suomen rauniokoirille MM-joukkuekultaa

Suomalaiset etsintä- ja pelastuskoirat voittivat joukkuemestaruuden MM-kisoissa Ranskassa. Kilpailijoita oli 24 maasta. Voittajajoukkueen kaikki jäsenet kuuluvat Helsingin Pelastuslaitoksen VSS-muodostelmaan ja/tai Helsingin Väestönsuojeluyhdistys ry:n (HVSSY) alaiseen Helsingin Etsintä- ja Pelastuskoirien PETO-ryhmään ja ovat valmiudessa auttamaan sortumaonnettomuuksissa.

Syyskuussa pidettyihin kisoihin osallistui 117 koirakkoa. 18 raunioetsintätuloksesta neljä tuli Suomeen, maatamme edusti kisassa seitsemän koiraa ohjaajineen. Kaikki koelajit ovat kaksiosaisia ja suorituksessa arvioidaan muun muassa koiran maastotaidot, tottelevaisuus ja ketteryys, hallittavuus, koiran ja ohjaajan yhteistyö sekä ohjaajan taktinen osaaminen.

Kirsi Myöhänen ja labradorinoutaja Noseworks Ukko sijoittuivat yksilösuorituksessa kuudenneksi. Ritva Holmström ja bordercollie Rajahiilen Vihuri olivat sijalla 15, Salla Pohjola ja monirotuinen Oikku olivat sijalla 18. Näillä kolmella tuloksella saatiin MM-joukkuekulta. Koirakot edustivat yhdistystä FRF K9 (Finn Rescue K9 Association), jonka joukkueenjohtajana toimi Krista Forsblom.

Neljännen tuloksen Suomelle sai Suomen Palveluskoiraliittoa (SPKL) edustanut Rina Leo-Granström ja rottweiler Musanterin Qide jotka sijoittuivat 17:nneksi.

Muita suomalaisedustajia olivat hakuosiossa Anna-Mari Matikainen ja labradorinoutaja Helkyn Mesimarja (FRF K9), Karoliina Hiltunen ja bordercollie Felltop Samurai (SPKL) sekä jälkiosuudessa Liia Rikkinen ja belgianpaimenkoira malinois Blaze Cobra (SPKL).

Suomalaiskoirakoilla on vahvaa raunio-osaamista etenkin pääkaupunkiseudulla. Tehtäviin valmentaudutaan muun muassa osallistumalla harjoituksiin ulkomailla. Myös Suomessa järjestetään kansainvälisiä kokeita ja koulutuksia.

Kilpailut järjesti kansainvälinen pelastuskoirien kattojärjestö, International Search and Rescue Dog Organisation (IRO), johon kuuluu 250000 pelastuskoiraharrastajaa ja 2000 sertifioitua etsintä- ja pelastuskoiraa.

Kommentoi:

Koiramme