Suomi on koiraurheilun suurvalta joka lajissa

Norja dominoi hiihtoa, Kanada voittaa jääkiekossa ja Saksa jalkapallossa. Koiraurheilun suurvalta on Suomi.

Agilityn arvokisojen mitalitilasto on komeaa katsottavaa. Suomella on 25 vuoden ajalta 35 mitalia, joista 14 kultaista. Tottelevaisuuden MM-kisoissa suomalaiskoirakot ovat viime vuosina rohmunneet toistuvasti vähintään puolet mitaleista. Metsästyskoirien monien eri lajien MM- ja EM-mittelöissä suomalaiset sijoittuvat jatkuvasti kärkipäähän. Suomalaisten palvelus- ja pelastuskoirien palkintokaapit pursuavat pokaaleita ja mitaleita. Kun koiratanssissa alettiin järjestää MM-kisoja, suomalaiset tietenkin sambasivat ja rumbasivat oitis palkintopallille.

Koiraurheilulajien kilpailija- ja starttimäärät ovat Suomessa huimia, vaikka Suomessa on vain viisi ja puoli miljoonaa asukasta. Kennelliiton toimintakertomuksen mukaan vuonna 2015 koiraurheilun eri lajeissa Suomessa tehtiin 181 000 kilpailusuoritusta. Virallisia kilpailulajeja on 57 ja uusia syntyy koko ajan.

Paitsi mitalien määrässä, agility on koiraurheilun lajeista pisimmällä myös huippu-urheiluksi kehittymisessä. Kymmenvuotias Suomen Agilityliitto on Suomen olympiakomitean jäsen ja opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä valtionapukelpoinen liikuntajärjestö.

Kennelliiton koetilastot eri vuosilta kertovat, miten nopeasti koiraurheilu on kehittynyt Suomessa viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana. Vuonna 1983 koekäyntejä oli 22 000, vuonna 1998 niitä oli 56 000 ja 2005 86 000. Vuoden 2015 luku 181 000 kertoo koestarttien määrän kaksinkertaistuneen kymmenessä vuodessa!

Agilityn jälkeen toiseksi suurin koiraurheilun laji on koetilastojen perusteella hirvenhaukkukoe, kolmas tottelevaisuuskoe ja neljäs rally-toko. Seuraavina tulevat palveluskoirakokeet, verijälkikokeet ja ajokokeet.

Rally-toko on aivan uusi tulokas ja kasvaa räjähdysmäisesti. Epäilemättä jo viime vuoden tilasto valmistuttuaan osoittaa rally-tokon nousseen tilastokakkoseksi.

Kaikki koiraurheilun lajit eivät ole suuria. Vuonna 2015 kirjattiin kolme koestarttia vihikoirien hikijälkikokeissa ja seitsemän lähtöä ilveksenajokokeissa.

Kommentoi:

Koiramme