Viime vuonna yli 360 000 koiraharrastussuoritusta

Koiraharrastus on merkittävä, koko kansaa liikuttava harrastusmuoto. Kennelliiton toiminnan piirissä on noin 70 eri koiraharrastuslajia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat eri lajien harrastajamäärät selvästi kasvaneet. Edelliseen vuoteen verrattuna olivat koe- ja kilpailukäynnit hieman laskussa, kun taas näyttelykäyntejä oli enemmän kuin edellisvuonna.

Erilaisissa Kennelliiton alaisissa kokeissa ja kilpailuissa käytiin viime vuonna 175369 kertaa ja näyttelyissä 186118 kertaa. Suosituimpia koemuotoja olivat agility, rally-toko, tottelevaisuus, hirvenhaukku ja metsästyskoirien jäljestämiskoe. Tänä vuonna uutena tuli nosework mukaan, jota voi harrastaa myös monirotuisen koiran kanssa.

Näyttelyiden jälkeen selvästi suosituin koiraharrastusmuoto on agility. Vuonna 2019 agilitysuorituksia kirjattiin lähes 116 tuhatta. Erityisesti nuorten suosima rally-toko kasvatti edelleen suosiotaan, lisäystä oli 23 prosenttia. Hieman nousua oli myös tottelevaisuuden, vesipelastuksen ja vinttikoirien ratajuoksun suoritusmäärissä.

Ajokokeiden kävijämäärä hiipuu yhä. Koesuorituksia oli viime vuonna 1999, kun edellisvuonna niitä oli 2338. Koesuoritusten määrään vähenemiseen vaikuttivat ajokoirien rekisteröintimäärän väheneminen sekä viime vuoden huonot keliolosuhteet, joiden takia useita kokeita jouduttiin siirtämään tai perumaan kokonaan. Myös petotilanteella oli vaikutusta joillain alueilla.  

Tilastot vuosien 2017–2019 koe- ja kilpailumääristä löytyvät Kennelliiton verkkosivuilta.

Kommentoi:

Koiramme