376 000 koiraa kävi kokeissa ja näyttelyissä

Suomen koiranäyttelyissä ja -kokeissa kävi viime vuonna huikea määrä, 376 000 koiraa. Kokeet ja näyttelyt ovat tismalleen yhtä suosittuja, molemmissa oli viime vuonna 188 000 starttia Kennelliiton tilastojen mukaan. Itse asiassa kokeet ensi kertaa ohittivat näyttelyt luvuin 188153–188032.

Koestarttien määrä on kasvanut voimakkaasti jo pitkään. Viime vuoden luku on jälleen uusi ennätys, kasvua koekäynneissä oli lähes neljä prosenttia. Suurin koelaji on agility yli 127 000 startilla. Rally-tokon koekäyntien määrä on toiseksi suurin, yli 10 000. Laji kasvaa nopeasti.

Agilityn koekäyntien määrää ihasteltaessa on paikallaan muistaa, että laji poikkeaa miltei kaikista muista koelajeista siinä, että sama koira voi osallistua monta kertaa yhden kilpailupäivän aikana – startteja kertyy hereämmin kuin muissa lajeissa.

Metsästyskoirien suurimmista koelajeista hirvenhaukkukokeissa koesuorituksia kertyi viime vuonna yli 9000 ja ajokokeissa 3000. Molemmissa koekäyntien määrä laski hieman edellisvuodesta.

Verijälkikokeissa kävi 3600 koiraa, laji on kasvussa. 2200 koiraa luonnetestattiin, se on parisataa edellisvuotta vähemmän. Tottelevaisuuskokeista kertyi 5500 suoritusta, mikä on lähes 3000 vähemmän kuin edellisvuonna. Romahdus johtuu sääntöjen muuttumisesta. Palveluskoirakokeista koestartteja kertyi 3900, noin 500 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vinttikoirien maasto- ja ratajuoksut ovat yhtä suosittuja, molempiin osallistui parituhatta koiraa.

Kaksi näyttelyä päivässä?

Näyttelykäyntejä kirjattiin 188 000, missä on vähennystä edellisvuoteen yli kuusi prosenttia. Näyttelykäyntien määrä on silti edelleen erittäin korkea, useita kymmeniä tuhansia suurempi kuin esimerkiksi Ruotsissa. Keski-Euroopassa näyttelykäyntien määrä on laskenut jo pitkään. Kenties näyttelytkin joskus siirtyvät samaan käytäntöön kuin agility: saman päivän aikana voisi kenties järjestää kaksi näyttelyä ja samalle koiralle voisi tulla kaksi serttimahdollisuutta päivässä? Silloin näyttelykäyntien määrä lähtisi varmasti kovaan nousuun.

Kommentoi:

Koiramme