Koirien käyttö lentokentän koronatestauksissa jatkuu

Koronakoirat jatkavat epävirallista virustestausta Helsinki-Vantaan lentokentällä helmikuun loppuun tai tautitilanteen mukaan jopa kesään saakka. Vuoden loppuun mennessä koirat olivat nuuhkineet lähes 6000 näytettä. – Näistä ne merkkasivat positiivisiksi hieman reilut 30 kappaletta, kertoo projektisuunnittelija Soile Turunen Nose Academystä.

Helsingin yliopiston Dogrisk-tutkimusryhmän varsinainen koronatutkimus aloitettiin marraskuun 11. päivä kuusi viikkoa kestäneen pilottijakson jälkeen. Joulukuussa kentällä oli töissä viisi koronakoiraa.

Talven mittaan on tarkoitus verrata koirien herkkyyttä ja tarkkuutta tunnistaa infektoituneet ihmiset hajun perusteella laboratoriokokeiden tuloksiin. Tutkimusryhmän toivomus on, että kaikki tutkimukseen osallistujat kävisivät myös PCR-testissä (nenänielunäyte) sekä ilmoittaisivat ryhmälle tuloksensa ja vastaisisivat tutkimuskysymyksiin.

– Kun meillä on tarpeeksi testattuja kyselyyn vastaajia, pääsemme analysoimaan tutkimustietoja. Siihen voi mennä vielä muutama kuukausi, kertoo tutkimuksen johtaja, eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman.

Koronakoirien pääkouluttajana toimii eläintenkouluttaja Tommy Wiren. Wirenin mukaan koronakoirakoulutus on täysin uutta, johon ei ole sovellettavissa vanhaa tai jo olemassa olevaa koulutusprotokollaa. Kouluttaja kertoo, että yhteistyö on vilkasta ulkomaalaisten kouluttajien kanssa.

Kuumana kysymyksenä kansainvälisessä koronakoiratutkimuksessa pidetään sitä, mikä on se hajujen yhdistelmä, josta koirat tunnistavat Covid-19-tartunnan. – Koirat tuskin haistavat itse kasvainta tai itse SARS-CoV-2-virusta haistellessaan syöpää tai koronaa. Todennäköisempää on, että ne haistavat ihmisessä tapahtuvaa sairauteen kuuluvaa aineenvaihduntaa tai sen lopputuotteita, Hielm-Björkman arvioi.

Koronakoiratutkimuksista ja hajuerottelusta kerrotaan tarkemmin Koiramme-lehden talven kaksoisnumerossa (1–2/2021).

Kommentoi:

Koiramme