Tiedesarja avaa koiran mielen arvoituksia

Kuinka hyvin tunnemme parhaan ystävämme koiran? Joukko koiranomistajia saa siihen vastauksen Yle Tieteen uutuussarjassa Ymmärrä koiraasi. Jokaisessa jaksossa tavataan kiehtova koirapersoona, jota sen omistaja haluaa ymmärtää paremmin.

Suomalaisissa kodeissa tassuttelee noin 700000 koiraa. Jokainen niistä on oma ainutlaatuinen persoonansa. On arkoja, rohkeita, itsenäisiä, ihmiseen tukeutuvia, vilkkaita, rauhallisia, älykkäitä – tai sitten vähän höperöitä.

Miksi schipperke Oona uppoaa omaan kuplaansa ja piirtää maahan mystisiä kuvioita? Millaisen persoonan rescuekoira Luminan pelko kätkee alleen? Miksi Brenkku karkailee eikä pysty keskittymään? Otetaan tiede apuun.

Koiratutkimusta tehdään eri puolilla maailmaa, ja uutta tietoa kertyy jatkuvasti. Suomalainen koiratutkimus on kansainvälisessä vertailussa kovaa kärkeä. Esimerkiksi arkuuden syistä on opittu viime vuosina paljon lisää, ja ihmisen ADHD:ta aiheuttavia geenejä on löydetty myös koirilta.

Ymmärrä koiraasi -sarjassa erilaisia ominaisuuksia mittaavien testien, tutkimustiedon ja koulutuksen avulla koiran mielen saloista paljastuu paljon uutta tietoa. Sen avulla koirien ja niiden omistajien yhteiselosta tulee entistä saumattomampaa.

Jokaisessa jaksossa päästään lisäksi erilaisten työkoirien matkaan ja seurataan pienen belgianpaimenkoirapentu Edin elämän ensi vaiheita. Sarja tarjoaa kiinnostavaa tietoa ja vinkkejä myös kotikatsomoihin.

Koirien testaajana toimii Katriina Tiira, FT, biologi ja eläinten käyttäytymistieteen dosentti, jolla on yli 20 vuoden kokemus eläinten käyttäytymisen tutkijana. Hänen kehittämänsä testit mittaavat koiran persoonasta useita eri piirteitä.

– Katson jokaista testiin tulevaa koiraa suurella mielenkiinnolla. Ne ovat kuin lahjapaketteja, joista ulkomuodon perusteella ei juurikaan pysty mitään sanomaan, mutta joiden testissä pikkuhiljaa paljastuva persoonallisuus jaksaa yllättää yhä uudelleen ja uudelleen, Katriina Tiira toteaa.

Koirien tutkimuskyselyä analysoi Milla Salonen, FT, tutkijatohtori Helsingin yliopistosta. Mittavaa kyselyaineistoa seulomalla koirista ja koiraroduista voidaan selvittää muun muassa ympäristön ja perimän vaikutuksia koiran persoonallisuuteen. – Koiratutkimus on lisännyt ymmärrystä käyttäytymisen merkityksestä hyvinvoinnille ja paljastanut mielenkiintoisia asioita esimerkiksi rotujen välisistä eroista ja sosiaalistamisen merkityksestä, Milla Salonen sanoo.

Koirien kouluttajana toimii Sofia Haapanen, Suomen eläintenkouluttajat ry:n puheenjohtaja. Sofia räätälöi sarjan koirille sopivia harjoituksia ja omistajat saavat käytännön apua koira-arkeen nykyaikaisesta, positiiviseen vahvistamiseen perustuvasta koulutuksesta. – Positiivinen vahvistaminen on sekä ihmiselle, että koiralle hauskin ja myös nopein sekä pitkäkestoisin tapa oppia uutta. Sitäkin pitää harjoitella, pelkkä nakin syöttäminen ei vielä riitä. Kouluttamisessa on pitkälti kyse ympäristötekijöiden huomioimisessa niin, että ne tukevat ja mahdollistavat halutun käyttäytymisen ja oppimisen, Sofia Haapanen toteaa.

Viisiosainen sarja nähdään TV1:llä tiistai-iltaisin ja kaikki jaksot voi katsoa Yle Areenasta.

Kommentoi:

Koiramme