Mikä tekisi maailmasta paremman koirille?

Companion Animal Psychology -nettisivusto kysyi neljältä koirien tutkijalta mikä tekisi maailmasta paremman koirille.

– Koirille on annettava mahdollisuus haistella, se on koirien koko maailma, muistuttaa tutkija Alexandra Horowitz Columbian yliopistosta. – Kun menemme koiran kanssa lenkille, kokemuksemme ovat kuin rinnakkaisista todellisuuksista. Me ihmiset näemme, mitä eteemme avautuu. Koirat taas haistelevat, ketkä tietä ovat kulkeneet, kenen tuoksun ilmavirta tuo.

– Maailma olisi koirille parempi, jos jalostaisimme koiria, jotka sopivat maailmaan paremmin, vastaa Jessica Hekman amerikkalaisesta Broad Institute -tutkimuskeskuksesta. –  Olisi mahtavaa, jos koiranomistajat vaatisivat koiria, joilla on kuonot, joilla ne voivat hengittää normaalisti. Tai koiria, joilla ei ole rotunsa takia 60 prosentin todennäköisyyttä sairastua syöpään. Ja koiria, joiden päät eivät ole niin suuria, että synnytykset ilman keisarileikkausta ovat mahdottomia.

Hekman toivoo, että koirankasvattajat ottaisivat ohjat omiin käsiinsä ja kokeilisivat uusia jalostustapoja. Hän ehdottaa eri rotujen risteyttämistä geneettisen monimuotoisuuden lisäämiseksi ja terveempien vastingeenien tuomiseksi rotuihin.

–  Koirille parasta olisi huolellinen, positiivinen altistaminen kaikille ihmismaailman ilmiöille, joita koirat tulevat elämässään kohtaamaan, vastasi Nottinghamin yliopiston tutkija Naomi Harvey. – Kunnon sosiaalistaminen vähentää huomattavasti koiran pelokkuutta aikuisena ja auttaa koiraa kasvamaan tasapainoiseksi. Olennaista on, että kokemukset ovat koiralle positiivisia.

Ihmisillä on taipumus ottaa koiransa huono käytös liian henkilökohtaisesti, miettii eläintenkouluttaja Kathy Sdao. –  Koira ei yritä pomottaa sinua tai pilata päivääsi. Se yrittää vain saada tarpeensa täytettyä. Koirankoulutuksen haasteiden pitäisi antaa omistajalle enemmän intoa ottaa lisää selvää koirien käyttäytymisestä ja käytöksen muuttamisesta.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kommentoi:

Koiramme