KHO tyrmäsi koiran irtipidosta sakotetun naisen valituksen

Koiran irtipidosta taajama-alueella määrätty 40 euron rikesakko jäi voimaan Korkeimman hallinto-oikeuden päätettyä, ettei sakosta voi valittaa. Käräjäoikeus oli jo ennättänyt hyväksyä naisen tekemän valituksen, mutta syyttäjä vei tapauksen suoraan ylimpään oikeusasteeseen. KHO antoi ennakkopäätöksensä 9. huhtikuuta.

Tapaus juontaa juurensa vuoden 2016 joulukuulle. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos antoi rikesakon järjestysrikkomuksesta tammikuun alussa 2017. Määräyksen mukaan nainen oli tunnustanut teon, luopunut oikeudestaan suulliseen käsittelyyn, suostunut sakkomenettelyyn ja hyväksynyt seuraamuksen. Kaksi päivää myöhemmin nainen teki kuitenkin muutoshakemuksen käräjäoikeuteen. Hän katsoi, että rikesakko on aiheeton, koska hän pitää aina koiraansa kiinni lenkeillä ja pihassaan. Naapurin tekemä rikosilmoitus oli naisen mukaan perätön.

Käräjäoikeus hyväksyi valituksen huhtikuussa 2017, kumosi sakon ja velvoitti valtion korvaamaan naisen 200 euron oikeudenkäyntikulut korkoineen. Syyttäjä oli muun muassa vaatinut, ettei valitusta tutkita, koska sille ei ole perusteita joulukuussa 2016 voimeen tulleen uuden sakkomenettelylain mukaan. Korkeimmassa oikeudessa käsiteltiinkin sitä, onko naisella ollut valitusoikeus käräjäoikeuteen vaikka hän oli ensin hyväksynyt sakotuksen.

Kun lain myöntämää valitusperustetta ei todettu, KHO kumosi naisen valitusoikeuden. Perusteluissa oikeus huomautti muun muassa, että pätevän suostumuksen antamisen jälkeen mahdollisuudet hakea muutosta sakkomääräykseen ovat varsin rajatut ja että tämä on nimenomaan yksi lain tarkoitus. Syyttäjän ratkaisu viedä asia suoraan korkeimpaan oikeusasteeseen perustui ohivalitukseen. Hovioikeus voidaan ohittaa, kun epäselvässä asiassa halutaan KHO:n linjaus. Tässä tapauksessa oli kyse siitä, voiko sakosta valittaa sillä perusteella, että haluaa peruuttaa antamansa tunnustuksen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat verkkosivuillaan 9.4.

Kommentoi:

Koiramme