Koulutettu koira varmistaa susihavainnon

Suden jälkiä, vai koiran tai kenties ilveksen? Susihavaintojen aitoudesta on paljon epäilyksiä ja kiistaakin. Pohjois-Karjalassa on käynnistynyt Hukkatiimi-hanke, jossa koulutetaan koiria varmistamaan susihavainnot.

Diabetes- kuulo- ja tukikoirien kouluttaja, koirapalvelu Vihmerän yrittäjä Irene Turunen päätti tarttua uuteen haasteeseen. Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella asuvalla Turusella on omakohtaista kokemusta siitä, miten sudet tulevat lähelle kotia, seurailevat lenkillä ja pelottavat perhettä.

– Oli turhauttavaa, kun pitkin syksyä useamman henkilön tekemiä havaintoja ei otettu todesta. Suurpetoyhdyshenkilökin väitti, että yöllä kotilampemme takana ulvoivat ilvekset, Turunen ihmettelee.

Neljän koirakon pilottihanke Hukkatiimi sai alkunsa tästä turhautumisesta.

– Tajusin, että voin käyttää ammattitaitoani ratkaisemaan sen ongelman, että todelliset susihavainnot voidaan erottaa vääristä hälytyksistä. Hankkeen tavoitteena on tuoda turvallisuuden tunnetta sekä asukkaille että karjatilallisille, estää huhujen syntymistä ja helpottaa ihmisten ja suurpetojen rinnakkaiseloa, Irene Turunen kertoo.

Kun kohde on koiralle hengenvaarallinen, on ehdottoman tärkeää, että koira tulee suden hajuun törmättyään ilmaisemaan löytönsä ohjaajalle eikä lähde esimerkiksi jäljittämään.

– Ilmaisun on oltava jotakin sellaista, mitä koira ei muuten tarjoa. Ilmaisussa ei myöskään käytetä esinettä, sillä toiminnan on onnistuttava missä ja milloin tahansa, aina kun suden jälkeen törmätään.

Alkuvaiheessa koirille on esitelty suden virtsaa. Vielä ei ole tietoa siitä, osaako koira yhdistää virtsan hajun muuhun suden hajuun.

– Kannanhoidollisessa metsästyksessä kaadetuista susista meillä olisi lupa ottaa myös karvanäytteitä, mutta suuren loisriskin vuoksi emme ole uskaltaneet tähän ryhtyä. Koulutuksessa olevat koirat ovat suhtautuneet pikemminkin uteliaasti kuin pelokkaasti suden virtsan hajuun. On mielenkiintoista nähdä, millainen reaktio saadaan karvalle. Jos koira lamaantuu pelosta, ei siitä ole hukkakoiraksi. Kaikki tähän pilottikokeiluun osallistuvat koirat ovat aikaisemmin törmänneet maastossa villin suden hajuun. Haju on saanut ne varovaisiksi, mutta koirien toimintakyky on säilynyt.

Hanke etenee yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja riistaviranomaisten kanssa. Ranuan eläinpuistosta on Hukkatiimille luvassa karvaa, josta ei ole vaaraa saada loistartuntaa.

Kommentoi:

Koiramme